Hrvatski radio

Radio Sljeme

Održan skup "Jasenovac na Trgu žrtava fašizma"

22.04.2016.

20:23

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pod nazivom "Jasenovac na Trgu žrtava fašizma" održan je skup na tom zagrebačkom trgu, s glavnom porukom da se zločini počinjeni u tom logoru više nikada i nigdje ne smiju ponoviti i da se skupom želi upozoriti na opasne pojave u društvu relativiziranja zločina u jasenovačkom i drugim logorima.

Skup je organizirala Antifašistička liga kojoj su se pridružile Koordinacija Židovskih općina u Hrvatskoj, Srpsko narodno vijeće, Romsko nacionalno vijeće te Savez antifašističkih boraca Hrvatske, čiji su predstavnici rekli kako žele upozorili na 'izjave, činjenja i nečinjenja sadašnjeg političkog vrha čiji postupci imaju za posljedicu sve otvoreniju promociju ustaštva kao malo radikalnijeg hrvatskog domoljublja'. 

Predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić izjavio je da žrtve jasenovačkog i ostalih logora nisu žrtve prirodne nepogode ni osvete nego politike u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) ustvrdivši kako njezini apologeti sjede u današnoj Vladi RH. Pusić je optužio aktualnu politiku da umanjeje zločine NDH, za nereagiranje na pokušaje revizije povijesti te pozvao na obnovu antifašističkih vrijednosti.

Također je kazao kako poziva na suprotstavljanje relativiziranju zločinačkih ideja koje su dovele do stradanja u jasenovačkom i drugim logorima, dodavši da su nedolaskom na današnju službenu komemoraciju državnog vrha u Jasenovac i svojim skupom željeli upozoriti na opasne pojave u hrvatskom društvu. Na skupu se okupilo 300-tinjak ljudi.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.