Hrvatski radio

Radio Sljeme

14:00 / 02.10.2019.

Autor: Emina Dabo Hunjak

Održan skup o agresivnom ponašanju djece predškolske dobi

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

Povodom Međunarodnog dana nenasilja održan je stručni sklup pod nazivom "Ne budi zločest! - Agresivno ponašanje kod djece predškolske dobi" u organizaciji Centra za pružanje usluga u zajednici Luka Ritz. Na skupu su predstavljeni rezultati istraživanja nasilnog ponašanja kod predškolske djece.

Agresivno ponašanje djece predškolske dobi uobičajeni je dio njihova razvoja i način na koji oni izražavaju svoje emocije, no ono je često tabuizirano. Prema rezultatima istraživanja nasilje kod predškolske djece nije poraslo, već ga struka i mediji više prate pa se češće i detektira.

- Htjeli smo staviti naglasak na to da svi odrasli imaju ulogu, kako odgojitelji tako i roditelji, tako i svi mi koji radimo svakodnevno s djecom, da reagiramo kada procijenimo da ta ponašanja ne predstavljaju ono formativno ponašanje u sklopu razvojne faze, nego da su to ponašanja koja su nepoželjna i s tom se djecom treba krenuti raditi čim prije kako bi se prevenirale daljnje teškoće u ponašanju - rekla je socijalna radnica u Centru Luka Ritz Kristina Divić.

Kako da reguliraju svoje ponašanje, djeca uče između treće i pete godine, a to je i razdoblje kada roditelji često dolaze tražiti stručnu pomoć jer se njihovo dijete počelo impulzivnije ponašati ili udarati drugu djecu. No, uz stručnu pomoć, važna je i reakcija roditelja.

Odgoj djece izazov je i za stručnjake i za roditelje, pri čemu je djeci važno postaviti jasne granice i pravila, ali ono najvažnije - činiti to s puno ljubavi i pažnje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.