Hrvatski radio

Radio Sljeme

Održan "speed dating" radnika i poslodavaca

23.11.2017.

13:59

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uz Europski dan poslodavaca, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Regionalni ured Zagreb organizirali su speed dating ili brze susrete s poslodavcima. S njima su mogle razgovarati osobe koje su završile obrazovanje ili osposobljavanje za pekare i sobarice kroz mjere aktivne politike zapošljavanja.

202 pekara i 366 sobarica tražilo se ove godine na području Zagreba. S obzirom na to da na tržištu nije bilo dovoljno osposobljenih radnika, Zavod je, nakon osposobljavanja za ta zanimanja, organizirao speed dating. To je prilika i za poslodavce i za nezaposlene osobe da na jednom mjestu porazgovaraju i na taj način realiziraju zapošljavanje, objasnila je vršiteljica dužnosti predstojnice Regionalnog ureda Zagreb Marija Halić.

Kroz hodnike Zavoda prošlo je 100-tinjak kandidata za zapošljavanje, među njima i 18-ogodišnji Mario Glasnović. Došao sam vidjeti mogu li pronaći posao, jer sam mlad i nemam puno iskustva pa sam došao da vidim ima li mogućnosti da se zaposlim negdje kao pekar. Završio sam školu za pekara, već sam bio ovdje na savjetovanju pa mi je moja savjetnica poslala poruku da dođem i probam. Razgovor s poslodavcem je dobro prošao, rekao je Mario.

Zašto su se poslodavci odlučili na ovakvo traženje radnika objasnila je poslodavka jedne zagrebačke pekare Svjetlana Milić Ninić, koja zapošljava čak 24 pekara. Obrazovni sustav je takav da jako malo djece upisuje to zanimanje, svega nekoliko godišnje, pa pokušavamo dolaziti na razne načine do kandidata. Nama pekari trebaju jer ako nema pekara, ne možemo proizvesti i prodati proizvode.

Uz pekare i sobarice, u Zagrebu manjka i radnika na području ugostiteljstva i turizma te građevine, socijalne skrbi i prometa, pa će nove mjere aktivne politike ići u smjeru njihovog osposobljavanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.