Hrvatski radio

Radio Sljeme

Održan stručni skup učitelja produženog boravka osnovnih škola Zagreba

14.10.2019.

11:56

Autor: Ivan Fedor

FOTO: Ivan Fedor

FOTO: Ivan Fedor

Foto: - / -

Učitelji u ovom programu su zadovoljni jer su im od rujna povećane plaće za malo više od 17 posto, dok s druge strane ističu kako u produženom boravku ne sudjeluju samo u obrazovanju, već i odgoju djece.

Već 23 godine Grad Zagreb sudjeluje u financiranju programa produženog boravka. Cilj je izjednačiti plaće učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama s plaćama odgajatelja u vrtićima Grada Zagreba, istaknuo je na skupu gradonačelnik Milan Bandić te posebno naglasio:

"Za ukupno 700 učiteljica i učitelja u programima produženog boravka i Vikendom u sportske dvorane plaće za mjesec rujan, kao i za sve nardene mjesece uvećane su za 17,43%."

Učitelji u programu produženog boravka su naravno zadovoljni povećanjem plaće, ali ističu kako je ovo tek prvi korak povratka digniteta njihovoj profesiji. Naglašavaju kako oni ne sudjeluju samo u obrazovanju djece, već i u njihovom odgoju:

"Svaka financijska potpora i povećanje plaće dobro dođe pogotovo zato što se zna da su učitelji trenutno na niskim granama.", kažu neki od učitelja te dodaju: "Povećanje plaće je samo povratak dostojanstva i digniteta našoj profesiji učitelja. Napokon se ispravlja ona nepravda iz 2008. godine kada su nam smanjene plaće, tako da je ovih 17% trenutno pošteno."  

Ove godine produženi školski boravak na području Zagreba koristi više od 14 tisuća djece u 115 osnovnih škola.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.