Hrvatski radio

Radio Sljeme

Održana akcija proljetnog čišćenja Medvednice

18.03.2023.

11:09

Autor: Radio Sljeme

Čišćenje Medvednice

Čišćenje Medvednice

Foto: Radio Sljeme / Radio Sljeme

Brojni volonteri, planinari i udruge jutros su čistili divlje deponije na Medvednici. Čistile su se četiri lokacije, a količina i vrsta otpada šokirale su i našu ekipu. 

Od limenki, plastičnih boca i vrećica do građevinskog otpada - nema što brojni volonteri nisu danas pronašli na obroncima zelenog bisera - Parka prirode Medvednica. O tome koliko posjetitelji poštuju prirodu govori i podatak koji nam je iznijela ravnateljica Parka Marina Popijač.


- Zadnjih dvadesetak godina naša javna ustanova, Hrvatske šume puno prije od nas jer su oni puno prije na ovom prostoru, čiste otpad. Možemo reći da načelno u takvim velikim akcijama prikupimo 30 do 40 tona otpada i mogu reći da još uvijek nije dovoljno razvijena svijest naših ljudi, dionika u prostoru, da moraju čuvati okoliš i ono oko čega žive da bismo našoj djeci ostavili što bolje iza sebe, jer mi smo naslijedili ovu prirodu i trebamo je čuvati za našu budućnost - kazala je Popijač.


Djelatnici Hrvatskih šuma svakodnevno obilaze šumu, i sami šokirani prizorima na koje nailaze.


- Nije mi jasno da netko od nekuda iz Zagreba, umjesto u reciklažno dvorište, doveze ovdje. To mi nije jasno i niti će mi biti jasno i mislim da nismo pomak napravili apsolutno nikakav, možda u zadnjih, od prije 20 godina, nešto jesmo, ali nije mi jasno kako do toga dolazi da ljudi dolaze i stavljaju nešto u šumu, evo tu smo sad našli nekakvo željezo, pa to je netko trebao negdje odvesti gdje se željezo preuzima, a ne ga ovdje dovesti u šumu jer znate, kad prolazite kroz šumu, onda nekad neke stvari ne vidite, pokrije lišće, ali kad malo pročačkate, onda vidite svega i svačega - ispričao nam je direktor zagrebačke podružnice Hrvatskih šuma Damir Miškulin.


- Mislim da bi se trebalo voditi brigu o tome da svaki čovjek kome dođe neki kombi pred vrata i kaže 'odvozimo otpad' da to ne rade, nego da to voze u reciklažna dvorišta ili ako i plate takvim ljudima koji dolaze na njihov prag, da očekuju da dobiju neku otpremnicu za to, da je taj otpad zbrinut na ispravan način - istaknula je ravnateljica Parka Popijač.


Sreća u nesreći je što se svake godine na ovakve akcije čišćenja odaziva sve više mladih, koji unose tračak nade u obnovu i očuvanje ovo malo prirode koju ljudska ruka nije do kraja uništila.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.