Hrvatski radio

Radio Sljeme

Održana Konferencija Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa

11.10.2019.

12:10

Autor: Emina Dabo Hunjak

Miranda Cikotic/PIXSELL

Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / -

Ministar unutarnjih poslova Damir Božinović otvorio je osmu Konferenciju Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa koji se obilježava u nedjelju.

Riječ je o UN-ovoj inicijativi koja potiče suradnju svih koji se bave fenomenima koji su važni za sigurnost ljudi od državnih do znanstvenih institucija. Kako bi se učinkovitije radilo na smanjenju rizika od katastrofa Ministar Božinović najavio je otvaranje novog ravnateljstva civilne zaštite.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut istaknuo je glavne teme konferencije na kojoj se raspravljalo o četvrtom cilju Sendai okvira koji obuhvaća sedmogodišnje mjere za smanjenje rizika od katastrofe pri čemu svaka godina ima svoj cilj.

- Ova godina je zaštita kritične infrastrukture i smanjenje rizika u tom segmentu. Jedan panel je procjena rizika planovi na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini, a drugi panel je zaštita kritične infrastrukture - rekao je Trut.

Ministarstvo unutarnjih poslova u procesu je donošenja novih zakona o sustavu civilne zaštite i zakona o kritičnoj infrastrukturi u čemu će im uvelike pomoći paneli predstavljeni na konferenciji, istaknuo je Trut.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.