Hrvatski radio

Radio Sljeme

Održana konferencija zaGOspodarimo otpadom

27.11.2018.

14:31

Autor: Mario Mihaljević

Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / -

U orgranizaciji Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na Zagrebačkom velesajmu održana je konferencija pod nazivom zaGOspodarimo otpadom. Cilj konferencije je ukazati na vaznost učinkovitog gospodarenja otpadom.

Zbrinjavanje otpada vječna je tema, i na nacionalnoj i na lokalnoj razini. Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izrazio je uvjerenje da će Hrvatska postići zacrtani cilj, a to je da će se do 2022. godine reciklirati 60 posto otpada

Prema planu gospodarenja otpadom RH do kraja 2022.godine cilj bi bio 60 posto, a s druge strane do 2020. godine taj je cilj 50 posto. Ova godina sigurno je donijela određeni pomak, i vjerujemo da smo u ovom trenutku na 30 plus posto u recikliranju, i u slijedeće dvije godine moramo napraviti iskorak. 

Već nekoliko godina neke jedinice lokalne samouprave vrlo uspješno pristupaju konceptu kružne ekonomije kada je riječ o razvrstavanju otpada, kaže Ćorić i navodi primjer

Sjeverozapad Hrvatske u nekim stvarima prednjaći, neki gradovi su na vrlo zavidnoj razini, Slavonski Brod i otok Krk se tu izdvajaju. Postoje sredine koje svojim pristupom mogu ostalima biti zvijezda vodilja.

Kada je o Zagrebu riječ, glavni grad je u velikoj prednosti pred ostatkom Hrvatske, napomenuo je gradonačelnik Milan Bandić.  Zagreb se može pohvaliti s 33 posto odvojenog otpada . No Bandić dodaje da nam velik teret stvara problem odlagališta Jakuševca. Na pitanje kada će Jakuševac biti zatvoren, Bandić je rekao da će biti u najkraćem mogućem roku poštujući pozitivne zakonske propise.  

Hrvatska u recikliranju "u relativnom zaostatku". Trenutačno se reciklira 17, odnosno 27 posto otpada, a ako do 2020. ne dostigne 50 posto, prijete joj kazne Europske unije - penali.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.