Hrvatski radio

Radio Sljeme

Održana proslava Dana antifašističke borbe

22.06.2017.

22:06

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Trgu maršala Tita održana je proslava Dana antifašističke borbe u organizaciji Antifašističke lige, uz potporu većeg broja organizacija civilnoga društva i nekih političkih stranaka. Tim danom obilježava se 76. godišnjica početka oružanog otpora fašističkoj okupaciji zemlje.

Oko 1 000 ljudi okupilo se na proslavi Dana antifašističke borbe. Neke poruke s proslave su bile ravnopravnost, sloboda izbora žena i muškaraca, za sekularnu državu...

No naglasak je stavljen na aktualno pitanje o referendumu o promjeni imena Trga Maršala Tita.

Skupili smo se na ovom Trgu zbog toga što nam se čini da je ime koje ovaj Trg nosi, ime čovjeka koji je najzaslužniji da se praznik Dana antifašističke borbe obilježava i slavi, rekao je Zoran Pusić iz Antifašističke lige RH. Nastavlja, Mislimo da je Josip Broz Tito ličnost o kojoj se mogu voditi ozbiljne rasprave, ali, po našem mišljenju, njegove zasluge su neusporedivo veće nego mane koje mu se pripisuju.

Okupljeni građani iznjeli su svoje mišljenje o referendumu, Referendum može bit, nek' bude volja građana, ali tu se manipulira zato što znaju da 50% građana neće izaći, rekao je jedan od okupljenih.

Snježana Banović, Marijana Bijelić i Hrvoje Klasić obratili su se građanima, pjevao je Le zbor, a mirna proslava završila je poznatom uzrečicom "Smrt fašizmu, sloboda narodu!".

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.