Hrvatski radio

Radio Sljeme

Održana prosvjedna šetnja protiv zatrapavanja potoka Črnomerec

30.03.2019.

14:26

Autor: Mia Majić

Radio Sljeme

Radio Sljeme

Foto: - / -

Kako bi spriječile zatrpavanje potoka Črnomerec, inicijative "Spasimo potok Črnomerec" i "Jedan posto za grad" organizirale su prosvjednu šetnju. Ističu da gradska šetnica uz potok sadržava bogati biljni i životinjski svijet, a prema GUP-u se na njoj planira izgraditi prometnica

Protiv zatrpavanja potoka Črnomerec, jednog od rijetko očuvanih u cijelosti u našem gradu, bili su i okupljeni građani koji su jutros krenuli na dvosatnu prosvjednu šetnju. -Volim prošetati ovuda, vidjeti ribice i zelenilo, potrebno je to pored sve buke u ovakvom gradu, istaknula je jedna. Zašto bismo ga zatrpali pa to je suludo, cijeli život ovdje prolazim, baš tom šetnicom i zašto bi ona smetala, može se smisliti nešto drukčije, da se promet nesmetano odvija, a opet da bude i šetnica i potok, dodao je drugi. 

U sklopu izmjena GUP-a zatraženo je da se potok sačuva kao važan dio gradske zelene infrastrukture, a aktualni GUP, tvrde iz incijativa zastario je i treba ga izmijeniti novim rješenjima 21.stoljeća. Saša Šimpraga iz incijative "Jedan posto za grad" tvrdi kako ovo nije jedina inicijativa kojom su pokušali zaštititi gradske šetnice. -Mi smo kroz niz  tzv "papirnatih" akcija podržali izmjene GUP-a koje je podržalo nekoliko stotina građana svojim individualnim zahtjevima u korist spašavanja potoka Črnomerca, također smo izborili od svih vijeća gradskih četvrti koje gravitiraju ka potoku da se taj prostor komunalno uredi, to je prostor koji ima izuzetan potencijal, a koji grad nažalost ne prepoznaje, zaključio je.

Iako su kroz spomenute male komunalne akcije za tekuću godinu već prihvaćeni neki prijedlozi građanskih incijativa za uređenje šetnica na prostorima gradskih četvrti Črnomerec, Trešnjevka-sjever i Trešnjevke-jug, hoće li im uspjeti i zatrpavanje samog potoka, još ćemo pričekati. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.