Hrvatski radio

Radio Sljeme

Održana tematska sjednica o važnosti cijepljenja, ali i o nuspojavama

28.02.2019.

16:55

Autor: Emina Dabo Hunjak

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / -

U Hrvatskom saboru održana je tematska sjednica "Cijepljenjem do najvišeg standarda zdravstvene zaštite djece". Doktorica medicine Alma Demirović na njoj je iznijela primjer vlastitog djeteta koje je izgubilo kosu, obrve, trepavice te dio noktiju, a smatra kako je to posljedica cijepljenja.

Na održanoj tematskoj sjednici, jedna od uvodničara u temu cijepljenja, dr. Alma Demirović, iznijela je primjer vlastitog djeteta koje je izgubilo kosu, obrve, trepavice te dio noktiju, a smatra kako je to posljedica cijepljenja. Zbog toga je postavila pitanje o regulaciji unosa cjepiva na tržište te o nužnosti osvješćivanja pedijatra o nužnosti registriranja nuspojava cijepljenja koje roditelji prijavljuju. Istaknula je kako se trebaju poboljšati uvjeti cijepljenja djece kako bi se smanjili rizici pojave nuspojava.

- Ja sam kroz svoj slučaj došla do groznih podataka vezanih konkretno za uvoz cjepiva, stavljanja cjepiva na tržište, ispitivanja cjepiva, odnosno njihovog sigurnosnog profila te uz praćenje nuspojava koje su rak rana čitavog sustava jer se nuspojave masovno ne prijavljuju i nadzor nad njima ne postoji - poručila je dr. sc. Demirović.

Pročelnik zavoda za infektivne bolesti djece doktor Goran Tešović istaknuo je kako su sva cjepiva koja se danas koriste provjerena i učinkovita te kako bi program cijepljenja trebao obuhvatiti i cijepljenje protiv još nekih bolesti poput pneumokoka, rota virusa i vodenih kozica.

- Bitno je predočiti pravo stanje stvari ljudima i bitno je uvjeriti ih da su doista cjepiva provjerena, da su doista nisko reaktogena, dakle, da su nuspojave banalne te kratkotrajne i prolazne - istaknuo je dr. med. Goran Tešović.

Doktorica Demirović naglasila je da se proizvođači cjepiva ponašaju monopolistički jer uvjetuju koja će se cjepiva prodavati za određeno tržište. Nakon rasprave o prednostima i o nuspojavama cijepljenja, smatra kako je potrebno regulirati sljedeća pitanja:

- Da se osvijeste nadležni pedijatri koji su prva linija obrane u komunikaciji s pacijentima, a koji uporno negiraju vapaj roditelja koji im tvrde da se s njihovom djecom nakon cijepljenja nešto događa, da se odredi nadležno tijelo koje je nadležno nad tim pedijatrima po pitanju sumnje na nuspojave cjepiva i da se konačno na znanstvenim temeljima procijeni zapravo kolika je stvarna šteta i broj nuspojava od cijepljenja - zaključila je dr. sc. Demirović.

Unatoč nuspojavama, većina sudionika tematske sjednice smatra kako cijepljenje i dalje treba biti obavezno jer zdravlje djece mora biti ispred prava roditelja na izbor.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.