Hrvatski radio

Radio Sljeme

Održana tradicionalna manifestacija "Bicikliraj za epilepsiju"

26.03.2023.

13:08

Autor: Damon Balenović/Radio Sljeme

Epilepsija

Epilepsija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Epileptički napadaj može dobiti bilo tko s mozgom - jedna je od poruka s Europskog trga gdje je održana tradicionalna manifestacija "Bicikliraj za epilepsiju" u organizaciji Hrvatske udruge za epilepsiju, a povodom obilježavanja Ljubičastog dana - dana podrške osobama s epilepsijom. Pored štanda s edukacijskim i promotivnim materijalima održana je i povorka biciklista središtem grada. 


Epilepsija je najčešća kronična neurološka bolest, ali je i stigmatizirana i to bez razloga, rekla nam je neurologinja Ana Sruk te dodala s kojim se to problemima susreću oboljeli:


- Zna se dogoditi da dijete s epilepsijom ne žele primiti u vrtić, a prisutna je i diskriminacija po pitanju izbora radnoga mjesta. Postoje neka ograničenja, ali vrlo često bude i neopravdanih razloga. Ono čemu najviše svjedočimo je da se osobe s epilepsijom ne mogu zaposliti, odnosno, u slučaju napadaja na radnome mjestu vrlo često dobiju i otkaz, kaže Ana Sruk.   


Epileptički napadaj često je dramatičan te šokantan, ne samo za osobu s epilepsijom već i za sve koji napadaju svjedoče. Zato je bitna edukacija, a doktorica Sruk nam je pojasnila što učiniti kako bi pomogli osobi pod napadajem.


- Pokušati ostati pribrani. Unatoč dramatičnosti napadaja važno je pružiti pomoć osobi kojoj je ona potrebna. I ono što možemo učiniti je uvijek pod glavu stavimo nešto mekano. Na primjer torbu, odjevni predmet ili jastuk ako nam je pri ruci. Da odmaknemo oštre predmete, nakit, kravatu od osobe koja ima napadaj, ali i da ne sputavamo grčeve koje ima osoba s napadajem. A kada grčevi prestanu osobu stavimo u bočni položaj, kao i svaku osobu koja je bez svijesti. I ono što je možda i najvažnije je da ne guramo ništa među zube jer taj predmet može dodatno ugroziti dišne putove i osobi možemo nanijeti ozljede, savjetuje neurologinja Ana Sruk.


No, epileptički napadaj ne mora uvijek izgledati dramatično.


- Neki napadaji su jako suptilni. Osoba može biti nakratko zbunjena, može čuti neke zvukove ili vidjeti neke slike poput halucinacija. Može imati blage trzaje ruku ili nogu, može imati neke pokrete žvakanja ili mljackanja, neku nelagodu. To su simptomi koji mi ne moramo odmah primijetiti, rekla je neurologinja Sruk te dodala da je nakon napadaja osobi s epilepsijom potrebno smireno uputiti neku toplu riječ.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici