Hrvatski radio

Radio Sljeme

14:33 / 09.06.2022.

Autor: Radio Sljeme

Održana uvodna konferencija "Geronto zajednica - razvoj paketa socijalnih usluga za samostalan život u zajednici"

Dom umirovljenika

Dom umirovljenika

Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

Dom za starije osobe „Centar" danas je predstavio projekt "Geronto zajednica - razvoj paketa socijalnih usluga za samostalan život u zajednici", a sve s ciljem kako bi omogućili građanima starije životne dobi duži boravak u svojoj kući a ne odlazak u domove umirovljenika u kojima već neveliko nedostaje mjesta.

Cilj projekta je doprinijeti rješavanju problema nedostatka širokog paketa socijalnih usluga u zajednici koje će omogućiti prevenciju institucionalizacije osoba starije životne dobi. Ovom prilikom predstavljene su i tri nove usluge.


- Usluga mobilnog tima kojeg čine medicinska sestra i socijalna radnica koje pružaju krizne usluge korisnicima koji žive u svojim kućama, usluga pomoći u kući u vidu pranja rublja starijim građanima i usluga sitnih kućnih popravaka od strane kućnog majstora. to su usluge koje se do sada nisu pružale, rekla je vršiteljica dužnosti ravnatelja doma za starije Centar, Melanija Paradi.


Kroz program će se provesti više od tri tisuće usluga za sto trideset korisnika. Vrijednost projekta iznosi gotovo milijun i sedam stotina tisuća kuna, a u cijelosti je financiran iz fondova Europske unije.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.