Hrvatski radio

Radio Sljeme

Održane prezentacije prostornog uređenja Zagrebačke županije

08.12.2017.

14:34

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Prostorno planiranje u Zagrebačkoj županiji 2017. - 2020. godine" naziv je prezentacija koju je organizirao županijski Zavod za prostorno uređenje. Cilj je upoznati građane o najnovijim aktivnostima i projektima iz područja prostornog planiranja u županiji.

Jedan od najvažnijih projekta je informacijski sustav, WEB GIS preglednik preko kojeg građani mogu vidjeti podatke o prostornim planovima u Zagrebačkoj županiji, objašnjava ravnateljica županijskog zavoda za prostorno uređenje Željka Kučinić, Pozivamo sve naše građane da otvore web stranicu Zavoda, pogledaju WEB GIS preglednik, pronađu svoju česticu, i vide što se planira na tom prostoru i kakva im je prostorno planska budućnosti.

Predstavljene su i analize prostornog uređenja županije kroz različita vremena, a najavljena je i sedma izmjena i dopuna Prostornog plana Županije, Zapravo želimo uskladiti u cijelosti Plan s novim propisima i strategijama - ove godine je donešena Stretegija prostornog razvoja Republike Hrvatske. Osim toga, pokušat ćemo Plan osuvremeniti prema potrebama na terenu, zahtjevima građana, ističe Kučinić.

Izmjene se odnose i na kriterije za građevinska područja što je još jedna tema današnjih prezentacija, To je Pilot projekt sanacije nezakonite gradnje. Odabrali smo područje uz Zračnu luku, dva naselja Bapča i Selnica Ščitarjevska, i to će biti jedan od šest projekata u Hrvatskoj koji će poslužiti za izradu metodologije izrade planova sanacije za cijelu Hrvatsku, rekla je Kučinić.

Sve prezentacije mogu se pogledati na stranicama Zavoda za prostorno uređenje Zagrebačke županije na http://www.zpuzz.hr/novosti/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.