Hrvatski radio

Radio Sljeme

Održano natjecanje za djecu s poteškoćama u razvoju

18.11.2017.

15:29

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Naše pravo na sport", sportsko natjecanje za djecu s poteškoćama u razvoju, održava se već petu godinu u Centru za edukaciju i savjetovanje Dubrava. Oko 80 djece iz cijele Hrvatske sudjelovalo je u natjecanju, a predstavljena je i humanitarna akcija prodaje kalendara.

Natjecanje organizira Centar za edukaciju i savjetovanje Sunce u partnerstvu sa Zagrebačkim sportskim savezom osoba s invaliditetom, a održava se u sklopu programa Moje pravo na igru i sport. Ovaj program provodi se od 2012. godine, a u njemu više od 250 volontera, djecu s poteškoćama u razvoju, uče o različitim sportovima i boljem uklapanju u društvo. Jedan od tih volontera je i Ivo Aničić, Na prvi trening dijete dolazi s roditeljem te tek kada se dijete malo opusti dajemo mu određenog volontera. Svako dijete ima jednog volontera, imamo rad jedan na jedan. Imamo veliki broj volontera, preko 10 po treningu.

Treninzi se odvijaju u bazenu gdje djeca uče plivati, ali i u dvorani, Koristimo veliki broj igara sa volonterima gdje je cilj da djeca osjete sreću i povezanost s volonterima. Osim igara koristimo veliki broj poligona za razvoj motoričkih i funkcionalnih sposobnosti. Na samom treningu koristimo i elemente različitih sportova kao što su šut na gol, šut na koš, učenje vođenja lopte hokej palicom te koristimo veliki broj različitih zadataka, rekao je Aničić.

Šut na gol i koš, jedna su od područja na kojima su se djeca natjecala. 

Na natjecanju je predstavljena i humanitarna akcija Kalendar 2018 "Naše pravo na sport" u kojem su sudjelovali košarkaši Cibone, polaznici programa te paraolimpijke u stolnom tenisu, Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić koja je rekla, Sport generalno je jako dobar što se tiče same socijalizacije isto tako i za zdravlje, a pogotovo za ove klince ovdje da osjete natjecateljski duh i naravno da ih to onda osnažuje kao ličnosti.

Kalendar će se moći kupiti na utakmicama Cibone, a sav prihod bit će doniran programu "Moje pravo na igru i sport".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.