Hrvatski radio

Radio Sljeme

Odštetu će dobiti svi kojima je poplava uništila imovinu

26.09.2021.

15:36

Autor: Miljenko Cvitković/Nikolina Devčić

Foto: Ivana Radaljac Krušlin

Foto: Ivana Radaljac Krušlin

Foto: - / -

Golemu štetu izazvalo je puknuće cjevovoda na Trešnjevki koje se dogodilo rano jutros. Selska cesta i nekoliko okolnih ulica potpuno je prekrila voda koje je ujedno probudila one koji žive u suterenu. Stanovi su im poplavljeni kao i brojne podrumske prostorije. Vatrogasci su još uvijek na terenu.

Na mjestu gdje je puknula cijev nastala je velika i duboka rupa. Voda je ubrzo našla put do podruma i stanova u suterenu. Poplavljene su i prostorije NK Trešnjevka, te poznata sportska dvorana Kutije šibica. Promet Selskom cestom je obustavljen. O razmjerima nepogode svjedočili su nam vidno zabrinuti stanari Selske

-  To je voda išla dva, tri metra u zrak, strgana cesta puno dvorište vode, katastrofa, potres, korona, poplava, jel ima još šta - izjavio je gospodin Mika.

Ana kaže da su komadi asfalta plivali po cesti, da je bila bujica, a pojedini građani su ljutiti na Vodovod. Smatraju da su službe zakazale jer im je trebalo previše vremena da zatvore vodu. 

Među prvima su u pomoć stigli policija i vatrogasci. Direktor Vodoopskrbe i odvodnje Marin Galijot objašnjava da im je za zatvaranje komore trebalo sat vremena jer je riječ o cjevovodu koji snabdijeva gotovo cijeli zapadni dio grada.

- Trebate voditi računa da vodoopskrbni cjevovod promjera od 70 cm, na tlaku od 8 ili 9 bara ne možete zatvoriti u jednom trenutku. Tu količinu vode slivnik nemože progutati. Niti kanalizacija. U Zagrebu nikada nije pala tolika količina oborina. Vidite sami, prometnica u dužini 40 metara se podignula i spustila - izjavio je Galijot.

Najavio je i tijek sanacije.

- Ja vjerujem i nadam se da će danas do popodne, do 16 sati biti popravljen ovaj dio cjevovoda. Treba promijeniti dvije spojnice i dio cijevi. Sanacija same prometnice krteće sutra. U kojem obuhvatu treba vidjeti sa zagrebačkim cestama.

Na mjestu havarije bio je i zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet.

- Točno je da su instalacije, i ne samo vodoinstalacije, u ne baš najboljem stanju. Ali promjene su u planu. I Vodoopskrba i odvodnja uz HEP-toplinarstvo rade na tome. Dat ćemo sve od sebe da se u našem mandatu poboljša stanje infrastrukture Grada Zagreba. Ja izražavam suosjećanje sa građanima i dat ćemo sve od sebe da ova naknada štete sa polica osiguranja bude napravljena što prije.

Građani koji su pretrpjeli štetu mogu je već od sutra ujutro prijaviti u Vodoopskrbi i odvodnji u Folnegovićevoj 1.

 

Prilog Miljenka Cvitkovića

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.