Hrvatski radio

Radio Sljeme

Odvjetnička komora: "Platite dug bez odvjetničke takse!"

17.11.2015.

19:00

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Posljednjih dana KBC Zagreb poslao je oko 50 tisuća opomena pred ovrhu zbog neplaćenih participacija za usluge i do desetak godina unatrag. Osim osnovnog duga, za koji mnogi nisu ni znali, dodatni šok bila je odvjetnička taksa. HOK tvrdi - platite dug, taksu ne morate!

Za dug od pedesetak kuna, osiguranici su dobili opomene pred ovrhu s iznosom i iznad 400 kuna iako većina tvrdi da nisu dobili račun ni za koju uslugu niti im je itko rekao da bilo što treba platiti. Budući da opomene stižu već neko vrijeme, neki su slušatelji s nama podijelili svoje iskustvo s (ne)naplatom potraživanja i pozivanjem na važeće zakone. HZZO nas je izvijestio kako će ovaj tjedan provesti inspekciju u KBC-u, a još jedna adresa na koju smo se obratili je Hrvatska odvjetnička komora. 

Ovih nas dana, naime, pitate je li moguće platiti osnovno dugovanje KBC-u bez odvjetničke takse od 250 kuna. Tražili smo očitovanje HOK-a i odgovor prenosimo u cijelosti:

Odvjetničko društvo koje je dobilo nalog (punomoć) od pravne osobe da naplati neka potraživanja u ime i za račun te pravne osobe nema pravo naplatiti opomenu fizičkoj osobi kojoj tu opomenu upućuje, već sastav i slanje te opomene može jedino naplatiti od svog nalogodavca, odnosno stranke. Ako se radi o tome da je KBC povjerio odvjetničkom društvu naplatu svojih potraživanja prema fizičkim osobama, tada je odvjetničko društvo ovlašteno pokrenuti ovršni postupak prema dužniku na temelju vjerodostojne isprave (ispostavljenog računa) ili ovršne isprave (npr. sudske odluke). Odvjetničko društvo može u ime i po nalogu stranke prije pokretanja odgovarajućeg postupka poslati i opomenu za plaćanje dugovanja s uputom o plaćanju duga stranci odvjetničkog društva.  U konkretnom slučaju KBC bi kao pravna osoba trebao naplatiti svoja potraživanja na svoj poslovni račun, a  u skladu s eventualnim ugovorom  o zastupanju (ako je sklopljen između odvjetničkog društva i stranke odnosno KBC , a koji ugovor mora biti u skladu s odredbama Tarife) ili jednostavnom primjenom Tarife o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika za određenu odvjetničku uslugu (ako nije sklopljen ugovor o zastupanju) KBC kao stranka plaća odvjetničku uslugu odvjetničkom društvu koje je angažirao za određenu odvjetničku uslugu.  Da bi se uopće moglo govoriti o dugu i njegovoj naplati mora postojati odgovarajući osnov iz kojeg nesporno proizlazi da netko duguje KBC neki iznos, a za što mora biti ispostavljen valjani račun i dostavljen korisniku usluge. Takav se račun svakako može platiti  (ako je osnovan) i na blagajni u bolnici, odnosno putem organizacija platnog prometa, a odvjetnički trošak  ispostavljene opomene građanin nije dužan platiti."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.