Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Odvoz biootpada iz kućanstva na Jakuševec je nova ekološka bomba"

26.09.2020.

15:05

Autor: Krešimir Vešnik

Sandra Simunovic/PIXSELL

Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: - / -

"Nova ekološka bomba" tako je gradski zastupnik Renato Petek nazvao nove probleme s biootpadom u našem gradu. Ističe da se biootpad iz kućanstava odvozio u Križevce, no sada on završava u kompostani na Jakuševcu koja za tu količinu nema dovoljno kapaciteta.

Pojačani smrad u posljednjih mjesec dana osjećaju stanovnici oko Jakuševca. Razlog je što se u kompostanu dovozi biootpad iz kućanstva - Postavili smo pitanje i tražimo odgovor kao mjesni odbor od pročelnice Mirke Jozić, i od Holdinga, svih mjerodavnih: Zašto se ovdje vozi? Postoji li okolišna dozvola? S obzirom da kompostana i prodaje humus za vrtove, hoćemo li mi taj biootpad stavljati u te vrtove. Kakvu kvalitetu dobivamo? - napomenula je članica Mjesnog odbora Jakuševec, Jadranka Lajtman.

Iz Grada pak dolaze oprečni odgovori - Gospodin Toljan koji je pročelnik Zrinjevca i pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, gospođa Jozić, su striktno tvrdili da se na ovu kompostanu neće dovoziti biootpad iz smeđih kanti. Međutim na moj upit prema Čistoći i Holdingu prije 15 dana, dobivam odgovor od predsjednice uprave Holdinga, Ane Stojić Deban, da je dovoženje biootpada ovdje dio normalnog poslovnog procesa. Kada je to postalo dio normalnog poslovnog procesa? - istaknula je članica Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb Istok, Mirela Mikić Muha.

Biootpad iz kućanstva prije se odvozio u bioplinsku energanu u Križevce, no nakon što je ona pod istragom Državnog inspektorata, taj otpad posljednjih mjesec dana završava u kompostani na Jakuševcu. Ona nema kapacitet za prihvat velike količine biootpada - Djelatnici Čistoće imaju dodatne poslove za pročišćavaju otpad, da vade van plastiku i sve ono što se ne može obraditi, kako bi se napravio humus koji koristi Zrinjevac. Prije dva tjedna je Čistoća rekla da će prestati odvoziti biootpad s kućnog praga u svim onim kantama gdje se pronađe neki drugi otpad - objasnio je nezavisni gradski zastupnik Renato Petek

Ovo je dokaz kapitulacije gradonačelnika Milana Bandića vezano za gospodarenje otpadom u Zagrebu, zaključuje Petek.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.