Hrvatski radio

Radio Sljeme

Odvoz plastike dvostruko češći

24.05.2022.

15:46

Autor: Magdalena Pongrac

Problemi s odvozom otpada

Problemi s odvozom otpada

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Odvoz plastike od idućeg tjedna obavljat će se jednom na tjedan, a radnike kojih manjka na operativnim poslovima, Čistoća će nadomjestiti novima. Neki stižu iz Holdinga nakon njegove reorganizacije, a za druge će raspisati javni natječaj. Rečeno je to na predstavljanju digitalnog sustava sakupljanja komunalnog otpada i novih bokseva za spremnike.

Više od sto tisuća spremnika za otpad evidentirano je u novom digitalnom sustavu koji bilježi njihovu lokaciju, veličinu i vrstu, a ubrzo bi im se trebali pridružiti i podzemni spremnici u središtu grada te boksevi za čije je postavljanje dosad pristiglo oko 4 tisuće zahtjeva. Boksevi će imati od 2 do 4 odjeljka, a u svaki odjeljak stat će jedna kanta od tisuću sto ili četiri kante od 240 litara. Kako će oni izgledati predstavio je gradonačelnik Tomislav Tomašević.


- Ono što je bila osnovna premisa u dizajna jest nenametljivost, da boksevi što manje dominiraju u prostoru, zatim dugotrajna otpornost i sprečavanje širenja mirisa. Što se tiče visine, dizajnirani su tako da se otpad u spremnike može odlagati bez da se spremnici izvlače iz boksa. Oni su pod ključem, svi djelatnici Čistoće imat će master key, odnosno ključ koji otključava sve bokseve, a građani će imati ključ koji otključava samo njihov boks.


Radnici Čistoće ubrzo bi trebali dobiti pojačanje. Naime, nakon utvrđivanja viška radika, samo njih 5 javilo se za prelazak na operativne poslove, kaže voditelj Čistoće, Davor Vić:


- Nakon što smo utvrdili da ih se samo pet prijavilo, mi sada možemo ići u dodatna zapošljavanja. Zaposlit ćemo ljude, prije svega zato da ovi radnici koji imaju dosta neiskorištenog godišnjeg odmora, ostvare to svoje zakonsko pravo, a i da malo "osvježimo krv".


Postojeće radnike, pak, Čistoća će usmjeriti na češći odvoz plastike, istaknuo je gradonačelnik.


- Mogu najaviti da će od sljedećeg tjedna odvoz plastike i metala krenuti jednom na tjedan, a ne više jednom u dva tjedna kako je dosad bilo. Isto tako, mogu najaviti da bismo do kraja godine trebali imati novih 5000 spremnika od tisuću litara na javnim površinama isključivo za plastiku.


Sve je to dio priprema za prvi srpnja kada na snagu stupa nova Odluka o gospodarenju otpadom. Iako je put do njezina ostvarenja ambiciozan, kaže gradonačelnik, odgode njezine primjene zasad ne bi trebalo biti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici