Hrvatski radio

Radio Sljeme

Odvožena tradicionalna "Zagrebačka žbica"

22.09.2019.

14:59

Autor: Krešimir Vešnik

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / -

Zadnji je dan Europskog tjedna mobilnosti. U našem gradu, vrhunac mu je Dan bez automobila te vožnja tradicionalnom "Zagrebačkom žbicom", biciklijadom kojom se promiče tolerancija, ali i prometna kultura.

Dan je bez automobila kojim se potiče ljude da barem 24 sata zaborave na svoje limene ljubimce. To su, među ostalim, učinili biciklisti 19-e "Zagrebačke žbice".

Tradicionalnom 7 kilometara dugom vožnjom, koja je počela i završila na Zrinjevcu, promiče se tolerancija i prometna kultura među svim sudionicima u prometu. Na tome se još, kažu biciklisti, treba puno raditi - Kultura je, općenito, od biciklista do vozača loša. Ima dosta problema na cesti - rekao je jedan od sudionika biciklijade.

S druge strane, infrastruktura je dobra jer Grad pomaže biciklistima, pohvalio se gradonačelnik Milan Bandić, koji je predvodio "Žbicu" - Zagreb je napravio dosta: 277 kilometara biciklističkih staza, 1 500 parkirališnih mjesta za bicikle i procjena je da bicikl koristi oko 22 tisuće Zagrepčana. Idemo dalje širiti mrežu biciklističkih staza, parkirališnih mjesta i osvješćivati ljude da voze što više bicikl.

U jeku sve veće popularnosti električnih romobila, postavlja se pitanje njihove sigurnosti - Mi ćemo naći idealan omjer suživota biciklista, romobilista, onih koji rolšuhaju, onih koji voze aute... Nećemo zabranjivati e-romobile, za sada, nego ćemo tražiti da se ta tolerancija i kultura u prometu digne na veći stupanje - nastavio je gradonačelnik.

Ipak u središtu ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti bilo je hodanje pa se nadamo da ste i vi "protegnuli noge".

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.