Hrvatski radio

Radio Sljeme

Oko 2500 sudionika sudjelovalo je u 20. Povorci ponosa Zagreb Pride

04.07.2021.

06:34

Autor: Vesna Jurić Rukavina, HINA

Photo: Jurica Galoic/PIXSEL

Photo: Jurica Galoic/PIXSEL

Foto: - / -

Oko 2500 sudionika sudjelovalo je u 20. Povorci ponosa Zagreb Pride. Nakon šetnje središtem grada, u parku Ribnjak održan je skup s kojeg je poslana poruka o pravima LGBTIQ zajednice. Svi sudionici su imali Covid potvrde, a prvi put je u Povorci sudjelovao i gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Gradonačelnik se osvrnuo i na uhićenja, a u izjavi novinarima rekao je da su za zaposlenike gradske uprave za kojeg je stiglo rješenje o istražnom zatvoru, donijeli rješenje o privremenom udaljenju od službe. Tomešević je potvrdio kako su za neke zaposlenike dobili rješenje o određivanju istražnog zatvora i za njih su donijeli rješenje o privremenom udaljenju od službe. Pojasnio je kako se trenutno radi o jednoj osobi, a za druge osobe čekaju da dobiju isto takvo rješenje. 

Inače, podršku 20. Povorci ponosa  LGBTIQ zajednice u Zagrebu svojim su dolaskom dali potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, predsjednik SDP-a Peđa Grbin te nekoliko zastupnika u Hrvatskom saboru i zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Povorka ponosa sa stotinjak sudionika je oko 15,30 sati krenula s Rooseveltovog trga prema Ribnjaku, a potpredsjednik Vlade Milošević novinarima je izjavio kako je došao podržati različitost i ravnopravnost. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je da je u posljednjih 20 godina društvo zasigurno napredovalo, ali kako to ne znači da je posao gotov. Pride je simbol slobode, otvorenosti i tolerancije, zato i jesmo ovdje i zato pružamo podršku svim onima koji žele da hrvatsko društvo bude takvo, rekao je Grbin. Saborska zastupnica platforme Možemo! Sandra Benčić ocijenila je kako su se stvari 'drastično promijenile na bolje' od 2002. godine kada je u Zagrebu održan prvi Pride, dodavši kako još uvijek ima mjesta za napredak. Zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Rada Borić osudila je nedavne izjave saborskih zastupnika Mosta, ustvrdivši da je 'opasan istup' predsjednika Mosta Bože Petrova, koji je rekao da manjina ima prava jer im to većina tolerira.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.