Hrvatski radio

Radio Sljeme

Oko 286 tisuća tona hrane godišnje se baci u Hrvatskoj

04.07.2023.

14:56

Autor: HRT Radio Sljeme

Bačena hrana

Bačena hrana

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

"Hrana nije otpad: Nauči više! Učini više!", konferencija je o sprječavanju bacanja hrane. U ZICERU na Zagrebačkom velesajmu, oko 70 sudionika kroz tri panela raspravlja što po tom pitanju mogu učiniti građani, a što poslovni sektor i institucije. 

Oko 286 tisuća tona hrane godišnje se baci u Hrvatskoj, od toga jestive oko 105 tisuća, otkriva ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane, Zdravko Barać. Stoga, kaže, Ministarstvo poljoprivrede provodi projekt uspostave banke hrane, ali i jačanja infrastrukture za doniranje - Do ovog trenutka smo za ovaj investicijski, za opremanje banke hrane i posrednika osigurali 1,9 milijuna eura. Budući da sva sredstva nisu utrošena, planiramo početkom iduće godine novi natječaj kako bi sva sredstva osigurali jer držimo da je za oko 130 posrednika u sustavu doniranja hrane ovo prilika da se opreme.


Najveći postotak hrane, ističe Barać, propada u kućanstvima. Potrebno je, zato, kupovati planski - Ono što se najčešće baca pripada u kategoriju voća, povrća, namirnica koje nemaju dugačak rok trajanja. Kada imate neplansku kupnju ti proizvodi iz vašeg hladnjaka vrlo brzo završavaju u smeću. 


Organizator konferencije "Hrana nije otpad" je Grad Zagreb koji je među prvima s Ministarstvom poljoprivrede potpisao dobrovoljni sporazum za sprječavanje i smanjenje nastajanja otpada od hrane - Ovo je prvi korak u našim nastojanjima da pokrenemo različite mjere koje će biti usmjerene prema proizvođačima, prema industriji, prema trgovačkim lancima, svima u cijelom kružnom procesu. Otvaramo dijalog da vidimo koje su najbolje prakse, kako potaknuti druge da takve prakse primjenjuju... - zaključila je pročelnica Gradskog Ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, Ana Pavičić-Kaselj.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.