Hrvatski radio

Radio Sljeme

On line konferencija o Integriranom pristupu skrbi za starije osobe u kući

01.07.2020.

11:25

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / -

Na jučerašnjoj on-line konferenciji Integrirani pristup skrbi za starije osobe u kući, u sklopu EU projekta Cross Care bilo je 340 sudionika. U partenerskom projektu Hrvatske i Slovenije, u Zagrebu je obuhvaćeno 400 osoba. Njima je pruženo više od 500 usluga zdravstvene pomoći u njihovim domovima.

 

„Projektom CrossCare preselili smo usluge koje su do sada bile dostupne samo korisnicima u institucionalnom okolišu i u njihovom domu. Po završetku financiranja aktivnosti iz Proračuna Europske unije uložit ćemo daljnja sredstva iz Proračuna Grada za njihovu održivost“, rekao je domaćin on-line konferencije, predsjednik Znanstvenog odbora i pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić istaknuo je da je Grad, zahvaljujući ovom projektu,  zaposlio šest radnih terapeuta koji su u periodu od 6 tjedana pružali zdravstvene usluge starijim osobama u njihovim domovima te ih posjećivali do 3 puta tjedno. Unatoč završetku projekta, Grad Zagreb je putem Ustanove za zdravstvenu njegu u kući Grada Zagreba osigurao pola milijuna kuna za njihov daljnji rad do kraja ove godine. „Suradnja Slovenije i Hrvatske u ovom projektu može poslužiti kao stručni temelj svima koji sudjeluju u zaštiti zdravlja starijih osoba na bilo koji način“, istaknuo je gradonačelnik.

Na završnoj on-line konferenciji predstavljena je i publikacija „Integrirani pristup skrbi za starije osobe u kući“ u kojoj su prikazane različite prakse i razmjena iskustava o uslugama fizioterapije i radne terapije, koju je prezentirala Mirela Šentija Knežević, predsjednica Organizacijskog odbora i voditeljica projektnog tima CrossCare projekta za Grad Zagreb.   

Prema zadnjem popisu stanovništva u Republici Hrvatskoj je oko 760 000 stanovnika starije životne dobi, iznad 65 godina, što čini 18% ukupne populacije. Kroz aktivnosti projekta unaprijeđena je izvaninstitucionalna skrb za starije i intersektorska suradnja zdravstvene i socijalne skrbi te je stvorena osnova za daljnji razvoj i iznalaženje dugoročnih rješenja na području skrbi za starije osobe, rekao je državni tajnik Ministarstva zdravstva Željko Plazonić.

Na on-line konferencija „Integrirani pristup skrbi za starije osobe u kući“ prijavilo se 340 sudionika, priopćeno je iz Službe za informiranje Grada Zagreba. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.