Hrvatski radio

Radio Sljeme

Opet prekinuta sjednica Gradske skupštine

25.06.2020.

16:12

Autor: Nikolina Devčić

Zarko Basic/PIXSELL

Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / -

Zbog nedostatka kvoruma prekinuta je sjednica zagrebačke Gradske skupštine, a predsjednik Skupštine Drago Prgomet nastavak je zakazao za idući četvrtak, 2. srpnja. Pred zastupnicima će biti još 20 točaka dnevnog reda.

- Zadatak oporbe nije da drži kvorum. Vladajuća većina je danas pokazala što i kako misli o građanima Zagreba kada je izglasala da ne uzmemo novce od europskih sredstava za izgradnju trećeg stupnja pročišćavanja otpadnih voda što iznosi 450 milijuna kuna, a 80 posto tog iznosa se mogao povući iz EU. Sada će to plaćati građani -  izjavio je Hini nakon prekida sjednice predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a Zvane Brumnić.  

Na današnjem nastavku sjednice Gradske skupštine bilo je petero od sedmero gradskih zastupnika HDZ-a, dok su u prethodnim dvama nastavcima te iste sjednice bila samo dvojica HDZ-ovih zastupnika (predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet i Davor Filipović).  

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević rekao je da danas na sjednicu nisu došla dvojica HDZ-ovih zastupnika - Ivan Ćelić i Mislav Herman, jer su u izbornoj kampanji. 

Mi iz oporbe smo svi ovdje i ne pada nam na pamet da držimo kvorum - dodao je.

Gradski zastupnik SDP-a Matej Mišić rekao je da je danas bio četvrti dan ove sjednice Gradske skupštine te da na niti jednu nisu došli svi gradski zastupnici HDZ-a. Napomenuo je da je danas na sjednici bilo i desetak gradskih zastupnika oporbe koji su i kandidati na parlamentarnim izborima.

- Svi su oni proveli dan u Gradskoj skupštini zato što su gradski zastupnici i zato što im je stalo do odluka koje se donose i koje su važne za građane Zagreba - rekao je.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a Kazimir Ilijaš rekao je da su HDZ-ovi zastupnici uvijek savjesni i odgovorni što se tiče njihovog rada u Skupštini.

Kao i do sada, dajemo svoj obol u radu Gradske skupštine u svim točkama i smatramo da je isto tako neophodno da naš rad bude adekvatno koristan i za građane Zagreba i za sve ljude koji dolaze u Zagreb - dodao je.

Što se tiče rada HDZ-ovih zastupnika, Ilijaš kaže da su oni jasno naglasili da ne žele da se sjednica Gradske skupštine pretvori u pozornicu za predizbornu kampanju, a što na žalost kolege iz oporbe i čine. Rekao je da pet HDZ-ovih zastupnika nije bilo na prethodnim dvama nastavcima sjednice jer su sudjelovali u kampanji za parlamentarne izbore, te su se ispričali unaprijed preuzetim obvezama. 

Prije prekida sjednice zastupnici su, uz ostalo, prihvatili prijedlog Savjeta mladih Grada Zagreba o uvođenju izvannastavne aktivnosti "Građanski odgoj i obrazovanje" u sve zainteresirane osnovne i srednje škole kojima je osnivač Grad Zagreb. Prihvaćen je i prijedlog Savjeta mladih o izradi akcijskog plana za prevenciju vršnjačkog nasilja od 2022. do 2025. Prihvaćen je i prijedlog Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a o stavljanju izvan snage Zaključka o stavljanju izvan snage Zaključka o hitnoj isplati sredstava za javne potrebe u kulturi i pokrivanju troškova najma i materijalnih troškova prostora za rad.

Na sjednici nije prošao prijedlog nestranačkog zastupnika Marka Torjanca o obaveznom podnošenju uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak kao uvjetu za izbor i/ili imenovanja u trgovačkim društvima i ravnateljima ustanova. 

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine se treba nastaviti 2. srpnja u 9 sati

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.