Hrvatski radio

Radio Sljeme

OPG-ovi strahuju od poskupljenja zakupa na tržnicama

02.02.2023.

13:35

Autor: Radio Sljeme

Zagrebačka tržnica

Zagrebačka tržnica

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Obećano povećanje materijalnih prava radnicima Holdinga stajat će oko 30 milijuna eura. Dio tog troška morat će se namiriti kroz poskupljenja pojedinih usluga. Gradonačelnik zasad nije precizirao kojih, no u javnost je izašla informacija da će rasti cijene ZET-a, Čistoće, parkinga i zakupa na gradskim tržnicama. 

Potonja vijest nije dobro sjela lokalnim OPG-ovcima. Marina Galović iz Udruge povrtlara Zagreba i Zagrebačke županije žali se da im je cijena proizvodnje već skočila za 300 posto, a uz sve naknade koje plaćaju Holdingu, upitan je njihov opstanak.

- Plaća se po dužnom metru, plaća se vaga po danu i ulaz po danu, plus suncobran. Mi u veleprodaji plaćamo kamionska mjesta, imamo mjesečnu rezervaciju, plus dnevni ulaz i vaga. Bez obzira na to imate li svoju vagu ili ne, morate je platiti. Normalan OPG koji ima prodaju 6 dana u tjednu, ima troškove oko 500 eura. Na golu klupu, vagu i suncobran mi potrošimo oko 1000 eura i više.


Ekonomski analitičar Mladen Vedriš kaže da su poskupljenja komunalnih usluga opravdana, no bilo bi fer da te usluge budu i na visokoj razini, što su slučaju Čistoće - nisu. S druge strane, smatra da bi Holding trebao racionalizirati svoje poslovanje.

- Pravo je umijeće ove dvije točke što racionalnije raspodijeliti resurse koji postoje, i zato je Holding osnovan, da se unutar pojedinih tvrtki izvrši racionalizacija i usklađivanje troškova. O tome bi trebalo ubuduće više razmišljati, a onda nakon toga i da podjela troškova između proračuna i korisnika bude što pravednija. Sve to skupa o čemu govorim sam isprobao na vlastitoj koži kao prvi gradonačelnik, jer su tada bile ratne okolnosti i inflacija pa ako imate autobus ili tramvaj cijene dijelova su iste bez obzira na to jeste li u Zagrebu, Münchenu ili Beču. Niz troškova imate na koje ne možete utjecati jer su globalne naravi.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.