Hrvatski radio

Radio Sljeme

Oporba: 'Gradskom imovinom se loše upravlja, 349 prostora zjape prazni'

24.10.2019.

18:24

Autor: Nikolina Devčić

Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Zastupnici Gradske skupštine većinom glasova su prihvatili izvješće o stanju imovine Grada Zagreba za prošlu godinu sa 8264 gradske nekretnine , od čega je 1982 poslovna prostora, 561 garaža, 4886 stanova, 332 zgrade, 503 zemljišta te 462 nekretnine kojima je Grad suvlasnik.

Također,  2292 nekretnine su u vlasništvu Zagrebačkog holdinga kojima Grad Zagreb upravlja i to 1878 stanova u naselju Sopnica - Jelkovec, 310 stanova u stambenom naselju Podbrežje, 98 poslovnih prostora i šest poslovnih zgrada. 

U ime Kluba gradskih zastupnika HDZ-a Davor Filipović je rekao da je izvješće "više-manje u redu", ali i poručio kako se, uzimajući u obzir sve stanove i poslovne prostore koje Grad ima u svom vlasništvu, nameće potreba za efikasnijim upravljanjem tom gradskom imovinom.

Rekao je da se u izvješću vidi da je krajem 2018. vrijednost nefinancijske imovine bila nešto veća od 12,6 milijardi kuna. Prihod od prodaje nefinancijske imovine je na dan 30. lipnja ove godine bio nešto veći od 40 milijuna kuna ili 27,65 posto u odnosu na planirani iznos. Prihodi od prodaje građevinskih objekata ostvareni su u iznosu većem od 19 milijuna kuna, a na razini cijele godine bili su planirani u iznosu od 104 milijuna kuna.

U ime Kluba GLAS-a i HSU-a Sonja Koenig, rekla je da se u izvješću vidi da se gradskom imovinom ne upravlja dobro.  Izvješće pokazuje i kako među gradskom imovinom postoji 866 stanova koji se koriste bez ikakve valjane pravne osnove, bespravno se koriste i 278 poslovna prostora, a njih 349 je potpuno prazno.

- Iz izvješća je vidljiv ogroman kapital i ogroman potencijal koji je nedovoljno iskorišten, ali je barem napokon na jednom mjestu popisan - rekla je Koenig te poručila kako će očito za stavljanje u punu funkciju gradska imovina morati pričekati nekog drugog gradonačelnika ili možda gradonačelnicu. 

U ime Kluba SDP-a i Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez Saša Molan rekao je da je evidencija imovine Grada je nepotpuna i da neće podržati izvješće. Smatra da je upravljanje gradskom imovinom jedno od najproblematičnijih tema u vrijeme Bandićevog obnašanja gradonačelničke dužnosti i cijele koalicije koja ga podupire. 

Gradska zastupnica Nove ljevice Rada Borić je u ime Kluba zastupnika lijevog bloka rekla da se u izvješću govori samo o evidenciji, ali ne i o stanju gradske imovine. Poručila je kako bi voljeli znati u kakvom je stanju gradska imovina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.