Hrvatski radio

Radio Sljeme

Oporba predloženi proračun za 2016. ocijenila nerazvojnim i nesocijalnim

01.12.2015.

19:36

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Oporbeni zastupnici Gradske skupštine na prijedlog proračuna za iduću godinu u prvom čitanju, iznijeli su brojne primjedbe, nazvavši ga nerazvojnim i nesocijalnim te bez kapitalnih investicija. Ipak većinom su glasova - 31 usvojili zaključak o toj raspravi, a 12 SDP-ovih zastupnika bilo je protiv.

Drugo čitanje gradskog proračuna za 2016. kada će se i glasati za njegovo prihvaćanje ili odbacivanje bit će se na sjednici Gradske skupštine 22. prosinca.

Tri vlade su nam uzele 2,5 milijarde kuna, a zadnja 800 milijuna. Vi želite reći da je gradonačenik svojim nebuloznim prijedlozima omađijajući zastupnike, 'dopeljao' u situaciju Zagreb da nema novaca. Ne, nego je Zagreb nerazumnim odlukama triju vlada ostao bez para, rekao je gradonačelnik Milan Bandić. Ustvrdio je da se novac u općinama i gradovima gdje su stranački ljubimci "dijeli na telefon". Mi bi vama trebali predložiti proračun 9,5 milijarde kuna, to je realni zagrebački proračun, ali ne možemo - nema. I da ima, ne znam odakle mi. Da se s tim pomoglo jedinicama lokalne samouprave - kapa dolje, no nije došlo tamo gdje treba, dodao je Bandić.

Potpredsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) ustvrdio je da prijedlog proračuna nije niti razvojan niti socijalan, a nije dobro, kaže, što u njemu nema niti kapitalnih investicija. Ono što ih smeta i s čim nisu zadovoljni je to što je "grad drijemao". Grad je u zimskom snu bar po dvije osnove. Jedno je bespovratno korištenje sredstava za projekte sufinanciranja iz EU. Tu ima niz stvari, primjerice plan gospodarenja otpadom i tema otpada. Za to treba ured, što imamo, no određeni iznos sredstva se za njega smanjuje u ovom prijedlogu, kazao je Mikulić. Kao drugu stvar po čemu grad drijema, naveo je komunalne doprinose i naknade, čiji je iznos u prijedlogu proračuna smanjen za više od 31 milijun kuna. Kod rashoda se vidi povećanje plaća za 62 milijuna kuna te Mikulić smatra da nema problema da dođe do povećanja plaća, no postavlja pitanje zašto je došlo do povećanja plaća ako je ostao isti broj zaposlenika. Nije dobra poruka - negdje povećavamo, a negdje smanjujemo, ocijenio je.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-HSP AS-BUZ Mario Župan (HDZ) ustvrdio je da je proračun sam po sebi suhi kostur za hladno održavanja pogona grada Zagreb. Na pitanje novinara hoće li prihvatiti proračun 22. prosinca ako Bandić prihvati njihove amandmane, Župan je rekao da je proračun uvijek politički dokument i dotad imamo još vremena.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) novinarima je rekao da će im 15. prosinca reći hoće li podržati proračun. Neću vam reći danas pošto pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić nije ponudio četvrtu razinu proračuna, nego samo treću, a iz treće razine možete iščitati samo brojeve, a ne i konkretne prijedloge i projekte. Kada se pročelnik udostoji da nam proračun predstavi onako kako treba, tada ću vam moći odgovoriti na vaše pitanje, poručio je Kosor novinarima.

Potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) novinarima je rekao da su tri ključna problema na koja su zastupnici SDP-a upozorili u ovom prijedlogu gradskog proračuna. Hoće li se oni izmijeniti do sljedećeg čitanja, kako sada izgleda, ne čini nam se optimistično. Prvi je korak unatrag u transparentnosti. Javni novac je javna stvar i nema razloga da se detaljno skrivaju nekakve stavke. Drugi je glavni problem što se predviđa novo zaduženje od 1000 kuna za svaku zagrebačku obitelj, a bez plana investicija i bez plana korištenja europskih sredstava i treći je što su potpore poduzetnicima i potpore zapošljavanju nedostatne i nisu na razini onoga što bi grad Zagreb trebao ponuditi svojim građanima, ustvrdio je Bernardić. Rekao je da ako tome doda da je u prošloj godini iskorišteno svega četiri milijuna kuna europskih sredstava dolazimo do cifre koja je izrazito slaba za grad Zagreb. Upitan kako komentira što je gradonačelnik Bandić na klupe zastupnika dostavio informaciju Plana grada od 2015. do 2016. izgradnje i dogradnje dječjih vrtića, škola i školskih sportskih dvorana (10+10+10), Bernardić je rekao kako će podsjetiti na obećanje Bandića sa sjednice u rujnu kada je obećao 10 novih vrtića, 10 novih škola i 10 novih sportskih dvorana te da u ovom proračunu za to nije predviđena ni kuna. Nije kuna locirana ni za rotor, ni za Šarengradsku, ni za određene projekte koji su bili najavljivani u gradu Zagrebu, da ne govorim da je Centar za gospodarenje otpadom već trebao krenuti s realizacijom. Dakle, investicija i planova investicija, jednostavno nema. To ne vidimo iz ovog proračuna, rekao je.

Nakon rasprave o prijedlogu proračuna u prvom čitanju zastupnici su većinom glasova usvojili zaključak o toj raspravi. Gradska skupština će Bandiću podnijeti prijedloge, pitanja, primjedbe te podnesene amandmane zastupnika, a on će se o tome očitovati. Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor će gradskim zastupnicima dostaviti izvješće i amandmane sedam dana prije sjednice (15. prosinca) koja će se održati 22. prosinca.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.