Hrvatski radio

Radio Sljeme

Oporba " Proračuna je prenapuhan i rastrošan"

07.12.2022.

14:23

Autor: Radio Sljeme

Gradska oporba

Gradska oporba

Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

Uoči sutrašnje skupštine oporbene su stranke već tradicionalno održale konferencije za medije, a glavna tema bila je kritika predloženog gradskog proračuna u iznosu od 16,6 milijardi kuna ili 2,2 milijarde eura.

Gradski HDZ iznimno je nezadovoljan što njihovi amadmani na zagrebački proračun za slijedeću godinu neće biti prihvaćeni. Osim toga, prijedlog proračuna opet je rekordno visok i opet imamo precijenjene prihode, a podcijenjene rashode, upozorava čelnik gradskog HDZ-a Mislav Herman


- U prijedlogu proračuna, koliko god da je ogroman, nema velikih projekata kao što je stadion u Maksimiru, koji je kapitalni projekt za život Zagreba, a i projekti koji su prisutni imaju tako niske stavke da se već u startu vidi kako od njih neće biti ništa, rekao je HDZ-ov potpredsjednik Gradske skupštine Mislav Herman. 


Zastupnik Mosta u Gradskoj skupštini Lovro Marković istaknuo je da je prijedlog proračuna za 2023. "rastrošan i da ne dopire do potreba građana" a predsjednik tog kluba u Skupštini Marko Sladoljev, poručio je da se u godinu i pol dana nove vlasti "nije promijenilo ništa, osim poskupljenja". 


Stranka Rada i solidarnosti, pokojnog gradonačelnika Milana Bandića također je iznimno nezadovoljana predloženim proračunom. Uz to, posebno su upozorili na točku o tvrtki APIS koja se do sada prodavala po cijeni od 350 milijuna kuna, a u slijedećoj godini prodavat će se za 290 milijuna kuna.


- Zašto je njegova vrijednost pala za 60 milijuna kuna, jeli to greška ili namjera,  pita se Nenad Predovan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.