Hrvatski radio

Radio Sljeme

Oporba traži hitnu sjednicu Gradske skupštine!

13.01.2021.

13:05

Autor: Boris Bogić/Hina

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Gradska oporba pridružila se SDP-ovoj inicijativi i na danas održanoj novinskoj konferenciji traže da Zagreb iz proračunske pričuve izdvoji 4,5 milijuna kuna za stradale na Banovini. Traže i hitnu sjednicu Zagrebačke skupštine.

Darko Liović iz SDP-a, podsjetio je da su prošla dva tjedna od razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji i tjedan dana otkad je 20 oporbenih zastupnika zatražilo od Bandića poduzimanje akcije u smislu davanja solidarnosti prema stanovnicima te županije.

Oporbeni zastupnici skupili su potpise za održavanjem izvanredne sjednice s jedinom točkom o davanju financijske pomoći pogođenoj županiji iz proračunskih zaliha Zagreba u iznosu od 4,5 milijuna kuna.

Tomislav Tomašević (Klub lijevog bloka) poručio je da Zagreb ima veći proračun od svih drugih gradova u Hrvatskoj zajedno i da unatoč tome što je i sam imao potres sada te u ožujku mora financijski biti solidaran isto kao što je cijela Hrvatska bila solidarna sa Zagrebom u ožujku.

Vezano za proračunsku zalihu koja bi se trebala trošiti na elementarne nepogode, komentirao je da se trošila za donacije organizacijama kojima je Bandić kupovao političku naklonost.

- Ova gradska uprava dijelila je novac po cijeloj Hrvatskoj i tamo gdje je trebalo i gdje nije, a sada je ta financijska pomoć u najrazornijem potresu u novijoj hrvatskoj povijesti izostala - 

Tomašević je kritizirao je potez Gradske uprave koja je dan nakon potresa u prosincu raspisala natječaj za dekorativnu rasvjetu na mostu Mladosti, posao vrijedan više od 20 milijuna kuna. 

Anka Mrak Taritaš iz Kluba Glas-a i HSU-a, komentirala je da se gradonačelnik nije snašao niti nakon zagrebačkog potresa u ožujku.
- Tamo gdje se on može slikati i gdje može obećati sve je ok, no tamo gdje nešto može nešto napraviti tu njega nema. On se nije naradio i oznojio od nekog posla, ali obećati, reći da će nekog postrojiti - tu je prvi, a zadnji kada nešto treba napraviti - 

 
Renato Petek (klub nezavisnih zastupnika) neprimjerenim je ocijenio što Zagreb nije učinio ništa nakon potresa jer se radi o velikom, glavnom gradu koji je u ovakvim situacijama reagirao, a sada je reakcija izostala.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.