Hrvatski radio

Radio Sljeme

Oprez s atmosferskim bojlerima - dva slučaja trovanja

11.07.2020.

13:14

Autor: HINA, Davor Šalat

Željko Lukunić/PIXSELL

Željko Lukunić/PIXSELL

Foto: - / -

Iz Gradske plinare Zagreb pozvali su sve potrošače koji koriste atmosferski bojler na mjere opreza nakon drugog slučaja trovanja ugljičnim monoksidom iz dimnih plinova prilikom rada atmosferskog bojlera, na sreću bez smrtne posljedice.

"Važnost ispravnog sustava dobave zraka za izgaranje u javnosti je kao tema do izražaja došla nakon potresa kada je velik broj potrošača ostao bez plina zbog oštećenih dimnjaka, a da su oprez i prevencija neizbježni pokazuje spomenuto trovanje koje se dogodilo u zgradi neoštećenoj u potresu", poručili su iz Plinare.

Za sigurno korištenje atmosferskih bojlera, podsjetili su, nužno je imati ispravan dimnjak (dimnjačar ga treba pregledati dva puta godišnje) te osigurati dovoljnu količinu zraka za izgaranje u prostoriji u kojoj se nalazi bojler.

Potrošači trebaju posebno obratiti pozornost da za vrijeme rada bojlera, osobito za vrijeme tuširanja, iz uporabe isključe električne ventilatore i kuhinjske nape.

Ako imaju ugrađenu pvc/alu stolariju obavezno treba biti otvoren prozor u kupaonici, a ako nema prozora vrata kupaonice moraju biti otvorena uz otvoren prozor u najbližoj prostoriji ili stanu, stoji u priopćenju.

Iz Gradske plinare Zagreb su napomenuli da su se oba trovanja ugljičnim monoksidom dogodila u ljetnom razdoblju, za vrijeme vrlo visokih temperatura.

"Trovanja nisu rijetka u ljetnom periodu, a događaju se zbog vrlo visokih temperatura na vrhu dimnjaka kada se tlak zraka na vrhu dimnjaka poveća i bitno smanji uzgon u samom dimnjaku te dolazi do povrata dimnih plinova u prostor gdje je bojler. Ta se trovanja događaju u pravilu u kupaonicama prilikom tuširanja kada bojler radi maksimalnom snagom", priopćili su iz Gradske plinare Zagreb.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.