Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Ordinacije opće medicine derutne i nedovoljno opremljene"

14.09.2015.

13:41

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagrebački HDZ prozvao je Ministarstvo zdravlja i Gradski ured za zdravstvo "zbog nemara i neodgovornosti" prema Zagrepčanima i liječnicima primarne zdravstvene zaštite koji pacijente dočekuju u derutnim i nedovoljno opremljenim objektima.

Tajnik Gradskog odbora i gradski zastupnik HDZ-a u Gradskoj skupštini Ivan Ćelić je na konferenciji za novinare upozorio da su u pojedinim gradskim četvrtima ordinacije primarne zdravstvene zaštite ispod prosjeka po uređenosti i opremljenosti - na Žitnjaku se još mogu vidjeti ordinacije smještene u drvenim ili montažnim objektima, a u prigradskim naseljima neke su još pokrivene salonitom.

Unatoč tome, zagrebački liječnici primarne zdravstvene zaštite nisu dobili ni kune iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dodao je. Ćelić je istaknuo da je Ministarstvo zdravlja povuklo iz tog Fonda 18,5 milijuna eura, ali da po važećim kriterijima Zagrebu, kao najrazvijenijoj sredini u Hrvatskoj, nije pripalo ništa. Zabrinjavajuće je, međutim, što ni Ministarstvo zdravlja niti Gradski ured za zdravstvo nisu ponudili drugi oblik sufinanciranjaordinacija obiteljske medicine, iako jedna trećina objekata primarne zdravstvene zaštite nema odgovarajuće uvjete, ustvrdio je. 

"Na djelu je diskriminacija građana Zagreba i nemar nadležnih gradskih i državnih tijela", kaže Ćelić. Članica Povjerenstva za zdravstvo zagrebačkog HDZ-a Koraljka Marušić ocijenila je da trećina od 450 ambulanti primarne zdravstvene zaštite u Zagrebu izgleda kao da su na području od posebne državne skrbi.  

"Svi građani imaju pravo na jednako vrijednu zdravstvenu zaštitu, a postupcima Ministarstva zdravlja i Gradskog ureda za zdravstvo to im je onemogućeno", rekla je Marušić te dodala kako liječnici, unatoč entuzijazmu i znanju, ne mogu pružiti svojim pacijentima odgovarajuću zdravstvenu zaštitu ondje gdje nemaju uvjete za rad. 

Iz HDZ-a takvo stanje ocjenjuju nedopustivim u Zagrebu čiji građani plaćaju prirez najviši prirez u državi, 18 posto, a gradonačelnik Milan Bandić novce poreznih obveznika Zagreba istodobno "dijeli šakom i kapom" općinama diljem Hrvatske u predizbornoj kampanji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.