Hrvatski radio

Radio Sljeme

15:24 / 01.08.2017.

Autor: Antonia Ćosić

Osniva se prva banka humanog mlijeka u Hrvatskoj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povodom obilježavanja 27. Međunarodnog tjedna dojenja (1.-8. kolovoza) najavljeno je osnivanje prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj. Projekt je pokrenut s ciljem da se za prijevremeno rođenu djecu i bolesnu novorođenčad osigura najbolja moguća skrb.

Projekt i ciljeve prve banke humanog mlijeka predstavila je voditeljica radne skupine i predsjednica HUGPD-a, Dinka Barić, a pomoćnik ravnatelja KBC Zagreb, prim. dr. Milivoj Novak najavio je da se otvaranje banke mlijeka planira u prostoru u sklopu Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

U Hrvatskoj se godišnje u prosjeku 2000 djece rodi prijevremeno, a njih 400 treba intenzivnu liječničku skrb. Majčino mlijeko je ključno za njihovo preživljavanje i razvoj. Prijevremeno rođena djeca koja se hrane majčinim mlijekom u višestruko su manjem riziku od teških infekcija i razvoja dugotrajnih komplikacija te kraće borave u bolnici. Kada novorođenčad iz medicinskih razloga ne može primiti mlijeko svoje majke, banka mlijeka osigurava donirano mlijeko, koje je prijevremeno rođenoj djeci i bolesnoj novorođenčadi hrana i lijek.


Zaštita, promicanje i potpora dojenja je javno zdravstveni prioritet Republike Hrvatske te je niz strateških dokumenata Republike Hrvatske usmjereno ka promicanju dojenja, čije su dobrobiti višestruke. Osnivanje banke humanog mlijeka dio je Strateškog plana Ministarstva zdravstva.“, izjavila je dr. sc. Ružica Palić Kramarić pomoćnica ministra zdravstva Republike Hrvatske.


Majčino mlijeko jedan je od najdragocjenijih resursa našeg planeta. Ono je zlatni standard u prehrani najmlađih i od vitalne važnosti za svako, a posebno prijevremeno rođeno dijete.”, kazala je Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Praksa je pokazala da nedonoščad koja prima mlijeko ima veću stopu preživljavanja.

Europi danas ima 214 banaka mlijeka, a među susjednim zemljama najviše ih djeluje u Italiji (njih 30). Put prema ovoj incijativi osnivanja prve banke mlijeka u Hrvatskoj započele su 2012. godine udruga RODA, a prema Strateškom planu Ministarstva zdravstva otvaranje prve banke mlijeka očekuje se u 2018. godini. Nakon toga trebale bi uslijediti još tri. 

Majke će se moći prijaviti i donirati svoje mlijeko, a svi će morati proći kroz protokole da bi se utvrdilo da je mlijeko kvalitetno i da nema potencijalno štetnih tvari u njemu. "Već sad ima zainteresiranih majki koje se pitaju kome bi mogle donirati svoje mlijeko. Nekima ono stoji u frižideru, ali sad nema procedure koja bi im pomogla i omogućila donaciju", rekla je voditeljica projekta Dinka Barić.

Trenutna procijenjena vrijednost ulaganja je 2,5 milijuna kuna.UNICEF će osigurati financijsku i tehničku podršku za ovu vrijednu investiciju u zdravlje najmlađih. Na humanitarnoj utrci Mliječna staza 9. i 10. rujna UNICEF će okupiti građane, tvrtke i osobe iz javnog života, a svi će imati priliku postati zvijezda.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.