Hrvatski radio

Radio Sljeme

Osnovana nova "spin-off" tvrtka zagrebačkoga Sveučilišta

15.12.2015.

18:30

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nova "spin-off" (tvrtka kći) Sveučilišta u Zagrebu - Centar za promet i logistiku d.o.o osnovana je nakon što su rektor zagrebačkoga Sveučilišta Damir Boras i dekan Fakulteta prometnih znanosti (FPZ) Hrvoje Gold potisali Društveni ugovor između Sveučilišta i toga fakulteta.

Djelatnost tvrtke bit će vezana za unaprjeđenje prometnoga sustava i primjenu inovativnih tehničko-tehnoloških rješenja u transportu.

Društveni ugovor potpisan je u sklopu konferencije za novinare održane u Auli sveučilišna Rektorata o akademskome poduzetništvu na Sveučilištu u Zagrebu i time je osnovana tvrtka kojoj je Sveučilište 20-postotni vlasnik, a 80-postotni vlasnik FPZ.

Kako se navodi u priopćenju Službe za odnose s javnošću zagrebačkoga Sveučilišta, kao i u prvoj "spin-off" tvrtki u vlasništvu Sveučilišta u Zagrebu i Fakulteta kemijskoga inženjerstva i tehnologije (FKIT) - Comprehensive Water Technology d.o.o., i u Centru za promet i logistiku d.o.o. prvenstveno će biti zaposleni izvrsni znanstveni novaci koji se ne mogu zaposliti na FPZ-u, a njihova je uža specijalnost vezana uz spomenuto područje. Opremu nužnu za rad tvrtke iznajmljivat će FPZ, a riječ je o opremi nabavljenoj isključivo sredstvima koji je FPZ ostvario kroz projekte s gospodarstvom.

Po riječima rektora Borasa, potpisivanje tog Društvenoga ugovora nastavak je provedbe strategije poticanja akademskoga poduzetništva na Sveučilištu u Zagrebu, koja se tijekom posljednjih dana pokazala vrlo uspješnom, ocijenio je rektor i još jednom istaknuo važnost povezivanja akademske zajednice i Sveučilišta s gospodarstvom.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.