Hrvatski radio

Radio Sljeme

Osnovani "Zagrebački sunčani krovovi"

12.07.2022.

20:02

Autor: Radio Sljeme

Solarni panaeli na krovima

Solarni panaeli na krovima

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Grad Zagreb dobit će novo društvo s ograničenom odgovornošću "Zagrebački sunčani krovovi", izglasala je Gradska skupština. 

Projekt se provodi u okviru Programa "Integrirane sunčane elektrane na zgradama javne namjene, višestambenim zgradama i obiteljskim kućama te zgradama gospodarske namjene". Za provedbu su prvotno bili zaduženi Gradski ured za gospodarstvo i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske REGEA, koja je neprofitna ustanova i nije ovlaštena obavljati poslove oko postavljanja sunčanih elektrana niti se javljati na natječaje. A projekt sunčanih elektrana već je polučio velike rezultate.


Mi smo tada najavili 50 megavata fotonaponskih elektrana na području Zagreba. U međuvremenu je pripremljen prvi paket od 10 megavata. U međuvremenu je, također, uspješno prijavljeno 7 elektrana na tzv. norveški fond, to je paket od 1,3 megavata. To su nabave koje će krenuti već ove godine i zato nam to društvo treba kako bi to financiranje provelo transparentno - kazao je ravnatelj REGEA-e Julije Domac.


Skupština je usvojila i Zagrebačku strategiju o izjednačavanju mogućnosti za osobe s invaliditetom te prihvatila uspostavljanje antikorupcijske platforme "Zviždač". Točka o poslovanju Gradske plinare Zagreb-Opskrba povučena je s dnevnog reda zbog svađa u zastupničkim klupama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.