Hrvatski radio

Radio Sljeme

09:40 / 11.11.2020.

Autor: Mario Mihaljević

Osnovna škola Jure Kaštelana treba hitnu rekonstrukciju

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Roditelji, čija djeca pohađaju osnovnu školu Jure Kaštelana na Savici, pokrenuli su online peticiju u kojoj traže hitnu obnovu škole. Škola, koju pohađa 600 učenika, stara je više od 50 godina i u građevinskom smislu je dotrajala i nesigurna, tvrde roditelji.

Zbog pucanja zidova, na osnovnoj školi Jure Kaštelana vidljiva su ozbiljna oštećenja koja jasno ukazuju na problem s nosivom konstrukcijom objekta, upozorili su zabrinuti roditelji u programu Radio Sljemena.

Zgrada je energetski neučinkovita i ima azbestni krov te postojeći prostori ne odgovaraju trenutnim pedagoškim standardima. Rok za izgradnju i rekonstrukciju škole je rujan 2021. godine, a do danas je izrađen jedino idejni projekt, rekla je Ivana Gabela Šurina, jedna od organizatorica online peticije.

- Htjeli smo istaknuti i skrenuti pozornost da su rokovi za rekonstrukciju u velikom zaostatku. Molimo investitora, a to je Grad Zagreb, da pokrene taj cijeli proces, ishodi potrebne dozvole i krene u rekonstrukciju zgrade, kako bi napokon dobili sigurno mjesto, u kojem će se naša djeca školovati, a mi roditelji da konačno budemo mirni, da kad šaljemo djecu u školu, da znamo da će sve biti u redu.

Ubrzo je stigao i odgovor iz Grada. Rekonstrukciju osnovne škole Jure Kaštelana možemo očekivati polovicom iduće godine, rekao je gradonačelnik Milan Bandić. Riječ je o školi koja nije stradala u potresu, dodao je. Grad radi sve da se renoviraju sve škole na području Grada, a posebno one koje su stradale u potresu, poručio je Bandić. Od 175 oštećenih gradskih škola, sanirana je 161.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.