Hrvatski radio

Radio Sljeme

Osnovnoškolci danas kreću u prostore Srednje škole u Jelkovcu

05.09.2016.

13:00

Autor: Davor Šalat

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Oko sto pedeset učenika četvrtih razreda Osnovne Škole Jelkovec danas, umjesto u svoju školu, kreću u prostorije Srednje škole Jelkovec. Uz to, učenici desetogodišnjaci nastavu će imati samo poslijepodne, i to u isto vrijeme dok se u toj školi nalaze i učenici srednje škole.

Na taj su problem jučer upozorili predstavnici HSLS-a.

Očigledno je da je ovdje došlo do prekapacitiranosti kod upisa djece s upisnog područja. Prema posljednjim informacijama, upisano je čak 1100 djece u 44 razredna odjeljenja. Da biste mogli organizirati takav rad, morate dobiti suglasnost Ministarstva znanosti. Tu suglasnost nismo vidjeli, ali ne možete improvizirati, ne možete samo stavom moći i nadmoćnog preorganizirati školu, istaknuo je gradski zastupnik iz HSLS-a Alen Ostojić.

Da su učenici premješteni zbog manjka prostora u osnovnoj školi, potvrdio je danas i pročelnik gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić. Smatra da je to zasad najbolje rješenje, a izjavu Alena Ostojića nazvao je politikanskom. 

Nekoliko stotina metara dalje je zgrada srednje škole, također nova a, koja radi samo u jutarnjoj smjeni. Jedino što je škola u ovom trenutku mogla naći, znači, Školski odbor i ravnateljica su predložili da učenici četvrtih razreda idu na nastavu u srednjoj školi i ne vidimo tu neki problem. Jedan od gradskih zastupnika iz oporbe jučer je pokušao okupiti nekolicinu roditelja kako bi ih nagovorio da se bune protiv takvog modela. Koliko znam, taj gospodin ne stanuje u Jelkovcu, stanuje puno dalje od Jelkovca. Događa se, nažalost, da se djeca pokušavaju koristiti u političke i politikanske svrhe, ocijenio je Lovrić.        

Istaknuo je da je trajno rješenje problema nadogradnja osnovne škole. Najavio je da će radovi početi iduće godine, a učenici četvrtih razreda osnovne škole Jelkovec u svoju bi se školu trebali vratiti za dvije godine.     

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.