Hrvatski radio

Radio Sljeme

15:49 / 26.03.2019.

Autor: Magdalena Pongrac

Osnovnoškolci i Hrvatska pošta predstavili poštanske marke s likom pčele

Osnovnoškolci i Hrvatska pošta predstavili poštanske marke s likom pčele

Osnovnoškolci i Hrvatska pošta predstavili poštanske marke s likom pčele

Foto: - / -

Mala radionica filatelije, koja u okviru Osnovne škole Voltino djeluje već 4 godine, održala je promociju poštanskih marki koje su napravila djeca. 18 učenika od 1. do 3. razreda napravilo je marke sa slikom pčele, a posebnu markicu inspiriranu pčelom djeci su prezentirali djelatnici Hrvatske pošte.

Pred 200 učenika Osnovne škole Voltino, "Mali filosi" prezentirali su svojih ruku djelo - poštanske markice sa slikama pčele - bez koje bi, kaku kažu, čovjeku preostalo svega 4 godine života. No pčele su tek jedan od motiva koje osnovnoškolci od 1. do 3. razreda posljednje 4 godine obrađuju na satovima filatelije.

Osnovna škola Voltino jedina je škola koja je u školskom kurikulu filateliju utvrdila kao izvannastavnu aktivnost. Kroz filateliju djeca uče povijest, zemljopis, prirodu i društvo i upoznaju se s različitim kulturama, istaknula je voditeljica radionice Željka Librić - Što radimo? Upoznajemo djecu sa svijetom filatelije, ali ne učimo ih samo sakupljati marke i spremati u album. Cilj filatelije je naučiti čitati marku jer svaka marka, sa svojim motivom i temom, donosi jednu poruku.

U okviru promocije, djelatnici Hrvatske pošte djeci su predstavili prigodne poštanske marke sa slikom pčele, a djeca su poslala jasnu poruku - pismo kao sredstvo komunikacije još uvijek nije zastarjelo, a tako ni poštanska marka koja je malim filatelistima prvi prozor u svijet.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.