Hrvatski radio

Radio Sljeme

Osobe s invaliditetom i rad s pčelama

19.05.2018.

13:59

Autor: Margareta Jozinović

HRT, Radio Sljeme

HRT, Radio Sljeme

Foto: - / -

Sutra se, po prvi puta u Hrvatskoj, obilježava Svjetski dan pčela. U želji pune socijalne uključenosti osoba s invaliditetom i promicanja njihovih mogućnosti organizirana je manifestacija u Parku prirode Medvednica i to na stazi koja je prilagođena osobama s invaliditetom - stazi Bliznec.

Udruga za promicanje istih mogućnosti u partnerstvu s Udrugom pčelara Pčelinjak, udrugama Ulište i Propolis organizirali su ovu manifestaciju s ciljem da povežu osobe s invaliditetom s pčelama te podsjetiti na ulogu i značaj staze Bliznec koja je pristupačna i osobama s invaliditetom. Vrlo su važna motivacijska poluga za uključivanje u normalan život. Završetkom pčelarske škole povezuju se osobe s invaliditetom s pčelarima i uključujemo ih u normalne uvjete i zajednicu, rekla je predsjednica udruge za promicanje istih mogućnosti, Mirjana Dobranović.

U svrhu popularizacije pčelarstva među osobama s invaliditetom s radom je prije nekoliko godina započela Inkluzivna pčelarska škola za konvencionalno i pčelarsko školarstvo. Ako njima omogućim zanimanje da se mogu baviti prekrasnim zanimanjem puno sam više učinio. U početku postoji određeni dio poteškoća da razumiju kako funckionira pčelinja zajednica i na tome radimo najviše. Imamo i praktični dio, a najvažnije nam je da ih oslobodimo u radu s pčelama, objasnio je profesor Nikola Kezić.

Ivan, koji ima psihičke smetnje, prošao je spomenutu školu te posvjedočio kako su mu pčele pomogle. Pčele su divna bića i lijepo mi je raditi s njima jer me smiruju. Imam želju da na otoku Zlarinu imam svoj pčelinjak i svoj mediteranski med.

Ovom projektu financijsku podršku od 16 tisuća kuna dala je Gradska skupština u čije je ime Renato Petek obišao šumski pčelinjak. Postavili smo trajnu tablu preko koje će se svi prolaznici prema Sljemenu moći upoznati bolje s projektom. 

Program se nastavlja sutra u Zoološkom vrtu od 11 do 17 sati gdje će posjetitelji moći prisutvovati nizu edukacija o potrebi oprašivača i očuvanja pčela.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.