Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Otkaz lažnim diplomantima!"

04.02.2015.

11:47

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Svatko tko ima krivotvorenu diplomu ili svjedodžbu, a još radi u Zagrebačkom Holdingu, dobit će otkaz" - jasno su, u programu Radio Sljemena, izrekli zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek i član Nadzornog odbora Holdinga Vladimir Ferdelji.

Podsjetimo, krajem prošle godine objavljeno je kako je u Zagrebačkom Holdingu otkriveno 306 krivotvorenih diploma i svjedodžbi. Od tog broja samo se njih sedam odnosi na diplome visokoškolskih ustanova, a ostatak od 299 tiče se dobivanja srednjoškolskih svjedodžbi na crno.

Prema podružnicama, "rekorderi" su, ZET (94 lažne diplome) i Čistoća (84 "lažnjaka"), a slijede Vodoopskrba i odvodnja gdje je pronađeno 26 nevjerodostojnih svjedodžbi i diploma, 23 ih je pronađeno u Zagrebparkingu i Tržnicama Zagreb, 17 u Zagrebačkim cestama, 13 u Zrinjevcu, 10 u Robnim terminalima, po četiri u Velesajmu i Gradskim grobljima, tri u Gradskoj plinari, dva u GSKG-u, te po jedna Direkciji i Vladimiru Nazoru.

Većina takvih zaposlenika dobila je izvanredan otkaz ugovora o radu, a protiv njih podnesene su i kaznene prijave. Član Nadzornog odbora Zagrebačkog Holdinga, Vladimir Ferdelji misli da je otkaz jedino rješenje:

"To je jedan pokušaj prevare koji je uspio i s kojim se ne može ostvariti radno mjesto. Zbog toga Nadzorni odbor inzistira da se do kraja izvede to i sadašnja vršiteljica dužnosti predsjednika Uprave, siguran sam i buduća Uprava, će to dovesti do kraja i duboko sam uvjeren da će svatko, kome je pronađen falsifikat, sigurno dobiti otkaz."

S Ferdeljijem se, u emisiji "Zagrebi po Zagrebu", složila i zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek:

"Mislim da ne treba relaksirati pristup tom problemu, naprotiv, tu treba biti vrlo konzekventan, vrlo rigidan. Radi se o jednoj notornoj krađi i tako je treba tretirati. Oni koji su lažnim diplomama dobili radno mjesto, oteli su to radno mjesto svima onima koji su mogli, temeljem svojih zasluženih diploma, konkururati za to isto radno mjesto i ostvariti svoju egzistenciju."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.