Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otkrijte tajne forenzičara

21.11.2013.

12:00

Autor: Nikolina Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu 60 godina Centra za vještačenje u Muzeju policije otvorena je zanimljiva izložba za posjetitelje. Kako otkriti isprane tragove krvi, uzeti otiske prstiju - provjerite na izložbi do 15. prosinca.

Građani mogu aktivno sudjelovati u pokaznim vježbama forenzičara i naučiti kako utvrditi drogu u organizmu, uzeti otiske prstiju ili pak otkriti očišćenje tragove krvi, pojasnio je voditelj muzeja Željko Jamičić.

"Na primjer uzmete krpu koja na prvi pogled izgleda čisto. Netko je isprao sve tragove. Međutim, pod utjecajem posebnih svjetiljki vidi se da na toj krpi postoje tragove krvi. Prostim okom se ne vidi, ali forenzični vještak to može pronaći."

Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić" osnovan je 1953. godine. U to vrijeme, to je bila prva takva specijalizirana jedinica za kriminalistička ispitivanja i vještačenja i kriminološka istraživanja u bivšoj Jugoslaviji.

Danas Centar nastoji biti jedna od vodećih europskih forenzičkih institucija koja u svom opsegu akreditacija posjeduje ukupno 57 ispitnih metoda iz svih područja forenzike. Od toga će na izložbi biti prikazane neke od metoda toksikoloških vještačenja za utvrđivanje droga u organizmu, daktiloskopske metode za izuzimanje otisaka prstiju, biološka vještačenja i kontaktna vještačenja tekstilnih vlakana, kemijsko-fizikalna vještačenja požara i eksplozija te vještačenja tragova kod prometnih nezgoda i na kraju neke od metoda vještačenja rukopisa i dokumenata.

Ova izložba ostaje otvorena do 15. prosinca, a može se razgledati radnim danom od 8 do 16 sati, subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati. Muzej policije nalazi se u Savskoj 39.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.