Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otkrivamo: "Dani Žumberka" koji to nisu!

24.11.2015.

16:45

Autor: Ivan Hlupić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U utorak prijepodne započeli su na Trgu bana Jelačića 'Dani Žumberka' - trodnevna manifestacija koja je, prema najavama organizatora, trebala Zagrepčanima i gostima grada ponuditi proizvode, kulturu i ugođaj lijepog žumberačkog kraja. Umjesto toga dobili smo sajam koji je sve, samo ne žumberački.

Najprije je izostalo najavljeno otvorenje na kojem su navodno (no, kako da uopće vjerujemo najavama) trebali nastupiti folkloraši sa Žumberka i Žumberački uskoci koji ove godine slave 485. godišnjicu dolaska u taj kraj. Nešto je krenulo po zlu, rekli su organizatori koji su i novinarima poziv na otvorenje poslali tek u utorak navečer.

Dalo je to vremena vašem reporteru da prošeta između štandova postavljenih ispod plastičnih pagoda, te otkrije nevjerojatnu prevaru - na Danima Žumberka u Zagrebu nema nijednog izlagača proizvoda sa Žumberka. Kontaktirali smo organizatore, tvrtku Fotografica i Agroturističku zadrugu Žumberak kako bismo ih upitali gdje je nestao Žumberak na njihovoj manifestaciji, da bi nam pritom nespretno objasnili kako su Žumberčani u zadnji čas odustali od dolaska jer je bilo problema sa štandovima. Čudno, jer štandovi su svi ipak popunjeni, pomislili smo. Poručili su i da postoji štand s kuhanim kobasicama jedne poznate zagrebačke mesnice koja uzgaja goveda i junad na Žumberku, te da se uz to nudi žumberačko vino - mada smo se uvjerili da je vinska ponuda uglavnom svedena na portugizac i druga vina s obližnje Plešivice.

Sve to izazvalo nas je da nazovemo načelnika općine Žumberak Zdenka Šiljka kako bi odgovorio je li uopće upoznat s Danima njegova kraja u središtu Zagreba. Gospodin Stanišić iz Agroturističke zadruge Žumberak je u općinu došao u petak i rekao da organizira neke 'Dane Žumberka' u Zagrebu i da to počinje u utorak. Dao nam je i cjenik za one koji bi eventualno htjeli izlagati na manifestaciji. Gledajte, žalosno je da se na ovaj način zloupotrebljava Žumberak za nešto što sasvim sigurno ne predstavlja ovaj kraj. Tamo nema nikoga sa Žumberka jer ja sam upoznat sa svim OPG-ovima ovog kraja i nitko nije išao u Zagreb, ne zato što ne bi željeli izlagati na Trgu bana Jelačića, nego nitko ne bi mogao ni platiti 1400 kuna za najam štanda. Taj njihov poziv u petak bio je sasvim neozbiljan - zaključio je načelnik Šiljak.

Svjedoci smo da se u središtu grada sve češće organiziraju razne manifestacije na kojima je u središtu pažnje upravo prodaja domaćih proizvoda, a sve pod motom podupiranja malih proizvođača i obiteljskih gospodarstava. Nakon izbijanja afere 'Šator' prije nekoliko godina, zahvaljujući upravo angažmanu Radio Sljemena, Grad Zagreb promijenio je način davanja u zakup javnih gradskih površina. Od tada čini se to mnogo opreznije kroz dozvole za organizaciju mnogobrojnih manifestacija poput ovih 'Dana Žumberka'. Organizatori takvih manifestacija uglavnom se bave time da, više ili manje uspješno, smisle naziv manifestacije i dobro unovče štandove za čije su postavljanje ishodili gradsku dozvolu. Kako god da se manifestacija zvala, fritule, kuhane kobasice i piće s nogu neizostavni su sadržaji tih događanja.

A da 'Dani Žumberka' nisu slučajna, nego prevara s predumišljajem, uz sve navedeno dokazuje, i spomenuta pozivnica koju su novinari dobili večer prije otvorenja manifestacije. U njoj se navodi kako će posebna ekskluziva biti predstavljanje novog električnog bicikla jedne tvrtke iz sjeverozapadne Hrvatske. I stvarno, bicikl je na Trgu, zajedno s torbicama, garderobom, medom, soparnikom iz Poljica, drniškim pršutom, slavonskim čvarcima, bračkim maslinovim uljem i još mnogo toga što Žumberka vidjelo nije. A ondje, u oazi netaknute i zaboravljene prirode načelnik općine veći dio dana muku muči kako pronaći signal za mobitel. Djece skoro da i nema, i odraslih je sve manje, a ako biste štogod poželjeli iz tog kraja najbolje je da to potražite sami tamo na Žumberku, nikako na Trgu bana Jelačića u iduća tri dana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.