Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otkrivanje spomenika Ruđeru Boškoviću u Milanu

03.02.2017.

15:04

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dana 13. veljače u Milanu će biti postavljen spomenik Ruđeru Boškoviću, djelo kipara Ivana Meštrovića. Postavit će se ispred milanske zvjezdarnice u gradskom parku Indro Montanelli. To je jedan od važnijih kulturnih projekata u Republici Hrvatskoj u čijoj je realizaciji sudjelovao i Grad Zagreb.

Prvotna ideja o postavljanju skulpture Ruđera Boškovića u Milanu nastala je 1986. godine kada se dogovarala antologijska izložba Ivana Meštrovića u istome gradu. Od tada su projekt pratile brojne poteškoće dok Grad Zagreb 2011. godine nije preuzeo inicijativu te ga prošle godine priveo kraju. Naime, Grad Zagreb, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Hrvatska zajednica u Milanu su 15. ožujka 2016. godine potpisali Pismo namjere o postavljanju skulpture Josipa Ruđera Boškovića. 

Konačno jedna duga, duga priča, 30 godina se ostvaruje, i to moramo posebno zahvaliti gradonačelniku Bandiću jer da on nije uzeo stvar u ruke možda bi još čekali. Stvarno Vam zahvaljujem u ime svih nas Hrvata u Italiji koji smo na tom projektu radili i koji jedva čekamo da nam dođe ovakav spomenik i ovakvo ime kao što je Ivan Meštrović, a još k tome lik koje prikazan, Ruđer Bošković. Inače, on je živio jako dugo i djelovao u Milanu i tamo je sahranjen. Ne zna se, tako rekoč, ni njegov grob tako da ćemo proslaviti ova dva naša velika umjetnika i znanstvenika, rekla je Snježana Hefti, predsjednica Hrvatske zajednice u Milanu. 

Ministarstvo kulture i Grad Zagreb su prethodno od galerije Klovićevi dvori otkupili brončani odljev skulpture u iznosu svaki 205 000 kuna, otprilike, što odgovara 50% odljeva, skladištenja skuplture, konzervatorsko-restauratorskih radova, istaknula je pomoćnica ministrice kulture, Iva Hraste Sočo, te dodala: Sama ideja je bila ujediniti dva velikana hrvatske kulture i umjetnosti, Ruđera Boškovića i Ivana Meštrovića, pokloniti skulpturu Ivana Meštrovića, a posebno odat počast Boškoviću.

Gradonačelnik Bandić se zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom projektu od prije 10 godina, onima koji su željeli, ali nisu imali snage da to realiziraju, onima koju su razmišljali o projektu, Ministarstvu kulture, konzulatu u Milanu i Veleposlanstvu u Rimu, svojim suradnicima na čelu sa Vesnom Šimić. Posebno se zahvalio obitelji Meštrović. Ovo nije ne tako rijedak već povijesni događaj, zaključio je gradonačelnik.

Skulptura je simbol prijateljstva dviju država i iznimne suradnje Milana i Zagreba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.