Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otkriveno božićno drvce od vune - simbol humanitarne akcije "Upletimo se"

07.12.2019.

15:40

Autor: Krešimir Vešnik

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

Na Europskom trgu otkriveno je "Božićno drvce ljubavi i zajedništva". Vrhunac je to humanitarne kampanje "Upletimo se" u kojoj su građani ispleli gotovo tisuću vunenih kvadrata da bi se napravile tople deke za zagrebačke beskućnike.

Gotovo 4 metra visoko "Božićno drvce ljubavi i zajedništva" napravljeno je od više od 350 vunenih kvadratića. Njih su slali građani iz cijele zemlje, ali i Europe.

- Naša namjera je da promoviramo pletenje i kukičanje uz ovaj veliki humanitarni naglasak. Iz ovih ćemo kvadrata, kao i svih ostalih koji nam pristižu u velikom broju, izraditi deke za beskućnike grada Zagreba - rekla je voditeljica "Štrikeraj cafea" udruge OZANA, Sandra Kerovec.

Nekoliko je deka već napravljeno - Imamo gotovih već šest deka koje su dobile flisanu podlogu kako bi bile toplije. URIHO je izradio za njih posebne vreće od nepromočivog materijala u kojem će se one moći nositi - dodala je Kerovec.

Iako se točan broj sudionika ne zna, zna se da ih je više od 800. Toliko je samo onih iz volonterske grupe "Knit-a- Square", ističe njihova članica Marija Talaja Pavlić - Ključ svega su volja i strpljenje da se tako nešto napravi. Deke za beskućnike imaju 63 kvadratića. Najprije ih treba sve sve zaštrikati i onda spojiti. Nadam se da će im se svidjeti.

Humanitarnom akcijom zadovoljan je i gradonačelnik Milan Bandić - Hvala svim ljudima koji pomažu jer dobro je činiti dobro. Od danas imamo još jedan simbol Adventa, ovo božićno drvce.

Nadamo se da će deke u ovo bladgansko vrijeme barem malo zagrijati beskućnike našeg grada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.