Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otočni proizvodi u srcu Zagreba

25.04.2016.

16:36

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Proizvođači - nositelji oznake "Hrvatski otočni proizvod" do subote će Zagrepčanima na Trgu bana Jelačića predstaviti svoje proizvode. Danas su iz obišli ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, ministar turizma Anton Kliman te gradonačelnik Milan Bandić.

Pokretačica projekta "Hrvatski otočni proizvod" Ljubica Ajduković-Ugarković iz Ministarstsva regionalnoga razvoja i fondova EU, rekla je da je to "jedinstveni projekt u Europi" jer objedinjuje proizvode na otoku, nematerijalnu baštinu i suvenire, a temeljnji cilj je ostanak stanovništva na otocima, naročito mladih. 

U projekt je uključeno 219 proizvođača koji imaju oznaku za 628 proizvoda i proizvodnih linija.  Na Trgu bana Jelačića predstavlja se njih 18 s desetak otoka. Riječ je o projektu malih serija, te proizvodima vrhunske kvalitete. Proizvođači za svoje proizvode dobivaju oznaku na tri godine, a nakon toga se procedura za ponovno dobivanje oznake nastavlja ali se moraju ponovno obaviti sve analize, rekla je Ajduković-Ugarković.

Ministri Tolušić i Kliman te gradonačelnik Bandić obišli su proizvođače, razgovarali s njima i od njih kupili proizvode. Nakon što su čuli da ih karta do Zagreba košta i do 2.500 kuna, odlučili su im cijeli tjedan, do subote, umjesto do četvrtka, omogućiti predstavljanje proizvoda na središnjem zagrebačkom trgu, kako bi nešto mogli i zaraditi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.