Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otok obilježen Mediteranom-Malta

18.09.2022.

09:31

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Tina Eterović Čubrilo

Tina Eterović Čubrilo

Foto: Privatni arhiv / HRT Radio Sljeme

Prije nekoliko godina tu otočnu državu posjetili smo i sagledali s gastronomskog aspekta, ovoga puta sagledavamo sve iz novinarskog kuta. Ako se nađete na Malti, svakako posjetite Vallettu jer to je najmanja metropola na svijetu kaže moja suputnica Tina Eterović Čubrilo, koja je Maltu i njen glavni grad posjetila je prvi puta prije dvadest godina i zaljubila se. Kao otočanki s Brača iz Pušišća, i dugogodišnjoj novinarki koja prati turizam mnogo je toga što joj zaokuplja pažnju, od uređene preizgrađenosti, održivosti visokog BDP-a i broj zaposlenih u turizmu i popratnim djelatnostima. Europski turisti uglavnom dolaze zbog kupanja i šetnji, a jedni zbog baštine. 

Malta, prekrasna otočna država, koja se nalazi na sredini Mediterana između Italije, Tunisa i Maroka, bila je u lipnju domaćin 7. Mediteranskog turističkog foruma. Ove godine pod moto „Mediterranean Brain“. Mediteranski forum prerastao je u mjesto centralnog okupljanja svih važnih čimbenika turizma s obje strane Mediterana - Europske i Afričke, a i onog djela koji je u dodiru s Azijom.

Što ima novoga na Malti?

Prije nekoliko godina tu otočnu državu posjetili smo i sagledali s gastronomskog aspekta, ovoga puta sagledavamo sve iz novinarskog kuta. Ako se nađete na Malti, svakako posjetite Vallettu jer to je najmanja metropola na svijetu kaže moja suputnica Tina Eterović Čubrilo, koja je Maltu i njen glavni grad posjetila je prvi puta prije dvadest godina i zaljubila se. Kao otočanki s Brača iz Pušišća, i dugogodišnjoj novinarki koja prati turizam mnogo je toga što joj zaokuplja pažnju, od uređene preizgrađenosti, održivosti visokog BDP-a i broj zaposlenih u turizmu i popratnim djelatnostima. Europski turisti uglavnom dolaze zbog kupanja i šetnji, a jedni zbog baštine. Naime u Valletti, glavnom gradu, se nalaze brojne znamenite građevine od 16. stoljeća na ovamo koje su izgrađene za vrijeme kada su otokom vladali Ivanovci. Grad odiše brojnim umjetničkim stilovima, ali i malim i lijepim kafićima, restoranima.

Turistički Forum

U lipnju ove godine Tina je sudjelovala na Mediteranskom forumu, kojeg je inciarao predsjednik fondacije Tony Zahra i generalni tajnik Andrew Agius Muscat sa svojim glavnim suradnicima. Na Forumu je sudjelovalo oko 1000 sudionika – kreatora turizma iz 28 zemalja. Tema foruma „Mediterranean Brain“ sugerirala da svi čimbenici turizma Mediterana čine dio zajedničkog mozga. Program je realiziran u suradnji s FIJET-om (Međunarodnom udrugom turističkih novinara i pisaca o turizmu) čiji članovi o njemu izvještavaju po cijelom svijetu. Delegaciju Hrvatskog FIJET-a predvodile su predsjednica Tina Eterović Čubrilo koja je i potpredsjednica Svjetskog FIJET-a i generalna tajnica Marijana Rebić.

Valetta

Službeno ime koje je Red svetoga Ivana dao gradu bilo je Humillima Civitas Valletta – grad posvećen poniznosti, međutim zbog svojih bastiona i tvrđava, zajedno s ljepotom baroknih zgrada duž uzanih ulica, postao je poznat kao Superbissima – „Veličanstveni“ među vladajućim kućama Europe.

Kamen temeljac grada Valletta postavio je Veliki majstor Reda svetog Ivana, Jean Parisot de la Valette, 1556. godine. Red svetog Ivana dugo je dugo upravljao gradom i otokom odlučio je osnovati novi grad na poluotoku Scebberras odmah poslije okončanja velike opsade Malte, da bi učvrstio poziciju reda na Malti – „malteških vitezova“. Grad je projektirao Francesco Lapparelli, dok je najvažnije zgrade sagradio Gerolamo Cassar. Valletta je grad s mnogim zgradama iz 16. stoljeća i kasnije, ali najveći broj ih je izgrađen u vrijeme Vitezova svetog Ivana iz Jeruzalema, poznatih Vitezova hospitalaca ili Malteških vitezova. Poslije vitezova i kratke vladavine Francuza, sljedeće razdoblje veće gradnje bio je za vrijeme britanske vladavine. Od Britanske vladaviine ostao je engleski i jedna posebna disviplina i red koji vlada od dolaska u zračnu luku,nadalje. Baština je pod budnim okom, a sve što se zaradi na ulaznicama ide upet u svrhu očuvnja. Najposjećenija je Konkatedrala Svetog Ivana u kojoj se nalaze najveća djela Caravaggia, izgrađena je 1572. g. kao samostanska crkva Ivanovaca, malteških vitezova. Pred crkvom su uvijek redovi. Većinom turisti iz cijelog svijeta dolaze da bi vidjeli Caravaggijevu umjetnost. Čeka se satima a ulaznica je 15 eura.

Život

Stanovništvo Vallette je konstantno opadalo tijekom godina, tako da danas ima oko sedam tisuća stanovnika. Maltežani uglavnom govore engleski, ali i malteški kojeg je teško naučiti. Najviše se čuje u izvedbi uličnih pjevača. To je poznata ghana. Javni prijevoz na Malti koristi autobuse i odvija se uglavnom na linijama ka i od Vallette, preko terminala koji se nalazi odmah do ulaza u grad. Promet u samom gradu je ograničen,a neke glavne ulice su potpuno pretvorene u pješačke zone. A ako se dolazi turistički onda je nabolje Maltu razgledati otvorenim autobusom. Za jedan dan vidjet ćete sve ljepote i atrakcije Malte. Valletta je poznata po nogometu ali sport broj jedan na cijeloj Malti je boćanje. U tom gradu je mirno, ali postoje destinacije koje su za mlade i pune su života. Zanimljivost Malte što je ona vrlo tradicionalna i konzervativna, tek od nedugo dopušten je razvod braka, pobačaj je zabranjen, a opet je jako otvorena cijelom svijetu. Fascinira i njihova obradivost tla i bavljenjem stočarstvom, jer Malta opečaćena Mediteranom, nema pitke vode, nema rijeka ni jezera.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici