Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otpad(a) li nam zdrava budućnost? - pitaju se građani Podsuseda

17.03.2018.

22:00

Autor: Margareta Jozinović

HRT, Radio Sljeme

HRT, Radio Sljeme

Foto: - / -

U organizaciji Udruge za zaštitu okoliša "EKO-2000" održana je javna edukativno informativna tribina o Planu gospodarenja otpadom pod nazivom Otpada li nam zdrava budućnost? Građani su jasno rekli ne Planu gospodarenja otpadom i odlagalištu građevinskog otpada u bivšoj Tvornici cementa.

Nakon zatvaranja cementare i CIOS-a, na red je došlo odlaganje inertnog otpada. Da je takvo odlaganje izuzetno štetno za zdravlje potvrdio je otorinolaringolog, Robert Trotić koji je upozorio da bi dugoročno gledano ljudi mogli oboliti i od karcinoma pluća. Aktuni su oni podržaja nosa ili oka kada počnete šmrcati ili oču suziti. Subakutni bi bili bolovi i promjene u sinusima i nosu, a kronične promjene su bolesti pluća.

Tri godine vjerojatno bi bile dovoljne za sanaciju Klizišta Kostanjek, rekao je jedan od stručnjaka koji godinama radi na istraživanju spomenutog klizišta, Želimir Ortolan. To bi trebao biti zatvoreni sistem da spriječi i buku i zagađenje atmosfere. Nudimo alternativu: neka bude isti projekt kojeg imamo samo neka bude umjesto građevinskog otpada prirodni materijal.

Već razrađena alternativa postojećem Planu gospodarenja otpadom postoji i zove se ZEKO, tvrdi fizikalni kemičar, profesor Stanko Uršić. To je ekološki sustav koji poštuje ekološke principe. Temeljni su principi da morate razlikovati otpad i smeće, nadalje možete sve spasiti ako provodite dosljedno odvojeno prikupljanje i uporabu. Da biste to proveli morate imati sustav. Onda ste time riješili sve.

Skupština je u nekoliko navrata donijela nezakonite odredbe po pitanju Plana gospodarenja otpadom, tvrdi glavni tajnik Živog zida, Tihomir Lukanić. Prema zakonu o prostornom uređenju nije dozvoljeno da se odlagalište otpada grade unutar građevinskih zona GUP-a, samim time ni lokacija na području bivše cementare ne može biti stavljena u kontekst odlagališta i upravljanja inertnim otpadom jer se također karakterizira kao građevinska zona u kojoj se to ne smije graditi.

Ovom tribinom Udruga je željela uputiti poruku Gradu i građanima da se rasprava o Planu gospodarenja mora podići na nacionalnu razinu te da se jasno trebaju odvojiti dva problema - sanacije klizišta Kostanjek i otvaranje regionalnog postrojenja za odlaganje građevinskog otpada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.