Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otpad će nas mučiti cijelo ljeto

28.06.2022.

13:58

Autor: Ivan Hlupić/Radio Sljeme

Pretprani spremnici česta su slika posljednjih tjedana

Pretprani spremnici česta su slika posljednjih tjedana

Foto: Robert Anić / PIXSELL

Iz svih dijelova grada stižu fotografije pretrpanih spremnika za otpad. Čistoća propušta odvoze a u Gradu najavljuju da će problem riješiti do kraja ljeta.

Nedostaje radnika i ispravnih kamiona, ponavlja i danas zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet na redovitoj konferenciji za novinare u gradskoj upravi. Čistoća želi zaposliti 50 novih čistača, ali interes za ta radna mjesta je slab, čulo se prošlog tjedna od direktora te gradske tvrtke Davora Vića. Unajmit će se i nekoliko kamiona jer je mnogo vozila u vlasništvu Čistoće neispravno, dok bi nova vozila mogla stići tek dogodine. Sve to ne ide na ruku vlasti u pokušajima da riješe ogroman problem s otpadom kojeg građani primjećuju na ulicama.


- Je li 2019. bilo bolje?, upitao je novinare Korlaet i najavio da će problem riješiti do kraja ljeta. Muči se nova gradska vlast s ovim problemom a porastom temperatura sve je još više došlo do izražaja. Gradski kvartovi smrde po smeću, oko pretrpanih spremnika pojavljuju se glodavci. Grad želi omogućiti i kompenzacijske mjere za građane koji odvoz otpada plaćaju na svojim komunalnim računima, pa tako plate i odvoze koji se u zadnje vrijeme često propuste. Čistoća bi trebala uskoro uvesti i stimulaciju za svoje djelatnike ne bi li ih motivirala da dodatno očiste prostore za odlaganje otpada koji su često zatrpani otpadom i izvan spremnika. 


I tako će se izgleda Zagreb cijelog ljeta boriti s vlastitim otpadom. A onda od listopada krenuti u avanturu s novim načinom prikupljanja i naplate odvoza otpada. Za taj, kako mu tepaju, pravedniji sustav, bit će uskoro spremne vrećice koje će se plaćati od 2 do 8 kuna, ovisno o zapremini, te će građani time podmirivati varijabilni dio cijene odvoza. Još uvijek je neizvjesno gdje će se ubuduće nalaziti spremnici, no i to bi se dijelom trebalo moći vidjeti već tijekom ljeta. Moguće je da će najzahtjevnije biti poboljšati uvjete rada u Čistoći, prije svega plaću, zbog koje mnogi natječaje te tvrtke zaobilaze u širokom luku. A Zagreb netko treba i čistiti. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.