Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otpad iz Ciosa izvor smrada u zapadnom dijelu grada

05.12.2021.

15:35

Autor: Magdalena Pongrac

Davor Puklavec/Pixsell

Davor Puklavec/Pixsell

Foto: - / -

Otkriven je izvor smrada koji je preksinoć obavio zapadni dio Zagreba. Radi se o otpadu s reciklažnog dvorišta Cios-grupe. Srećom, rezultati mjerenja kakvoće zraka ukazuju na vrlo nisku vjerojatnost posljedica na zdravlje građana. Iz Ciosa su priznali propust.

Nakon nekoliko prijava građana, na područje Španskog i Malešnice izašli su djelatnici policije, gradske plinare, javne vatrogasne postrojbe i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo te utvrdili da intenzivan miris dopire s gomile drobljenog otpadnog materijala iz Ciosa. Djelatnici Nastavnog zavoda obavili su četiri mjerenja kakvoće zraka i ustanovili da je vjerojatnost za štetan učinak na zdravlje građana vrlo niska. Onima koji su se za vrijeme širenja smrada zatekli u blizini CIOS-a izdane su posebne zdravstvene preporuke.

CIOS grupa ispričala se građanima zapadnog dijela grada zbog smrada koji se preksinoć širio na području Španskog i Malešnice. U priopćenju su priznali propust jer je, kako tvrde, izostala temeljitija kontrola otpada, što je rezultiralo neugodnim mirisima prilikom rezanja starog željeza. Istaknuli su i da će uložiti dodatan napor kako bi spriječili slične situacije u budućnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.