Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otpad - tema sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća

09.04.2018.

15:46

Autor: Margareta Jozinović

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / -

Gradsko gospodarsko-socijalno vijeće održalo je, uoči Skupštinske sjednice na kojoj bi se trebao naći Plan gospodarenja otpadom, tematsku sjednicu o Planu gospodarenja otpadom zajedno s Hrvatskom udrugom poslodavaca.

S obzirom na to da se radi o aktualnoj temi otpada u gradu, namjera sjednice je da i socijalni partneri daju svoj doprinos. Gradsko gospodarsko socijalno vijeće zajedno s predstavnicima poslodavaca INA-e i HEP-a razgovarali su o zbrinjavanju azbesta, mulja i sličnog, a kao glavni zaključak istaknuli su edukaciju građana, tvrtki, te komunalnih redara. Najveći izazovi u provedbi novog načina zbrinjavanja otpada su edukacija i promjena svijesti jer da bismo imali ekološku svijest trebamo puno raditi na podizanju iste svih koji su u taj proces uključeni, rekao je predsjednik GSV-a Igor Škrgatić.

U području rješavanja ovoga problema, naročito su važni poslodavci istaknula je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić jer njihove tvrtke stvaraju različite vrste otpada. Različite su vrste otpada koje stvaraju poslodavci - od bolnica, shopping centara, ugostitelja, građevinskog materijala itd., pa nam oni u tom smislu kroz provođenje edukativno-informativnih kampanja mogu pomoći u rješavanju ovog problema.

Sve učestaliji problemi s kojima se bore građani su upravo prenatrpani kontejneri smeća stoga je Majić pozvala sve građane da nepravilnosti ili pune spremnike mogu prijaviti Call centru Zagrebačkog holdinga ili aplikacijom Moj Zagreb.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.