Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otvara se špilja Veternica i Rudnik Zrinski

09.04.2016.

10:32

Autor: N.D.

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Park prirode Medvednica sutra će otvoriti vrata špilje Veternice i "Rudnika Zrinski" za novu sezonu posjećivanja, priopćila je uprava parka. Posjetitelji će špilju Veternicu moći posjetiti ove nedjelje od 10 do 16 sati.

Iz Javne ustanove "Park prirode Medvednica" kažu kako su "šišmiši završili sa zimskim snom te su prepustili špilju za turističko korištenje sljedećih šest mjeseci - subotom, nedjeljom i praznicima od 10 do 16 sati". S više od sedam kilometara razgranatih kanala, Veternica je po veličini šesta špilja u Hrvatskoj, a njezina dužina stalno "raste" nakon istraživačkih pohoda revnih zagrebačkih speleologa. Međutim, i obični turisti uz vodstvo stručnog vodiča mogu posjetiti prvih 380 metara špilje i otkriti neke od njezinih tajni.

U Parku prirode zabilježeno je 18 vrsta šišmiša, a njih 12 stalno zimuje u Veternici. Zato u zimskom razdoblju špilja nije otvorena za posjete da se šišmiše ne ometa u osjetljivom razdoblju hibernacije - zimskog sna. Zbog njih su na ulazu Veternice postavljena i posebna rešetkasta "bat friendly vrata" koja šišmišima omogućavaju nesmetan prolaz, a sprječavaju ulaz nezvanih posjetitelja. Zbog svojih je ukupnih vrijednosti Veternica još 1979. zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode.

"Rudnik Zrinski" također otvara svoja vrata za posjetitelje u nedjelju, 10. travnja, a redovno posjećivanje za individualne posjete bit će nedjeljom i praznikom od 11 do 17 sati. Polovicom 17. stoljeća su tadašnji vlasnici rudnika - članovi obitelji Zrinski obustavili proizvodnju, a tek 2004. godine djelatnici Parka prirode Medvednica uredili su rudnik za posjetitelje. Zbog svoje vrijednosti "Rudnik Zrinski" je 2006. proglašen zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

Srednjovjekovni grad Medvedgrad otvoren je za posjetitelje od 11 do 19 sati svaki dan, osim ponedjeljkom. Na Malome Plazuru, vrhu na južnom dijelu Medvednice, taj slikoviti srednjovjekovni burg već osam stoljeća stoji nad Zagrebom. Izgrađen je 1254. godine, nakon katastrofalne provale Tatara koji su u razarajućem naletu poharali ove prostore i do temelja porušili i spalili tadašnji Zagreb, koji se sastojao od građanskog Gradeca i biskupskog Kaptola.

Tek je 1979. počelo sustavno arheološko istraživanje, konzervacija zidina i rekonstrukcija pojedinih dijelova tog hrvatskog srednjovjekovnog burga. Tako je iz ruševina iznikla osmerokutna kapela sv. Filipa i Jakova, južna obrambena kula, palas - palača za stanovanje i još neki dijelovi drevne utvrde. Godine 1994. pod južnom je kulom podignut "Oltar domovine", djelo kipara Kuzme Kovačića, u kojem gori vječni plamen u čast svim hrvatskim junacima.

Današnji posjetitelji Medvedgrada mogu samostalno ili uz vodiča istražiti ovu drevnu utvrdu. U skoroj budućnosti, na Medvedgradu se planira i gradnja modernog centra za posjetitelje, koji će udahnuti novi život ovom srednjovjekovnome gradu u planini. Za grupne posjete uz prethodnu najavu s Javnom ustanovom "Park prirode Medvednica" navedene turističke atrakcije moguće je posjetiti i ostale dane u tjednu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.