Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otvaranje menze u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici?

18.04.2018.

17:21

Autor: Krešimir Vešnik

Zarko Basic/PIXSELL

Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / -

Oko 3 tisuće studenata potpisalo je peticiju o subvenciranju prehrane u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, ali i o produljenju njezinog radnog vremena. Peticiju je u našoj emisiji "Pametna ploča" komentirala ravnateljica knjižnice, Tatjana Petrić.

Ravnateljica je istaknula da knjižnica nema sredstva ni kadrove da produlji radno vrijeme bez pomoći i odobrenja Ministarstva znanosti i obrazovanja, Mi smo Ministarstvu dostavili projekciju što to znači da, recimo, subotom radimo do 21 sat, koliko je to više sredstava, koliko više ljudi, koliko sredstava za materijalne troškove. Mi bismo trebali dodatno zaposliti više od 10 ljudi, od garderobe, zaštitara, preko spremišta do sva 4 kata gdje moraju biti prisutni djelatnici. Dakle, to nije malo radnih mjesta, to je od najnižih do najviših kvalifikacija, raspon plaća je daleko veliki. Ministarstvo mora dati dozvolu jer mi niti za postojeća radna mjesta natječaj ne možemo raspisati bez suglasnosti Ministarstva.  

S druge strane, subvencioniranje prehrane ovisi o Studenskom centru, Na petom katu knjižnice nalazi se restoran koji je opremljen i koji je Nacionalna i sveučilišna knjižnica, uz pravne i formalne uvjete koji svi zajedno moramo ispuniti, spremna ustupiti Studenskom centru. Mi smo knjižnica Sveučilišta u Zagrebu i po jednoj vertikali smo, na jedan način, sastavnica kao i Studenski centar, Sveučilišta u Zagrebu i na taj način nema prepreke da u našem prostoru bude organizirana studenska prehrana, napomenula je Petrić.  

Cijelu emisiju poslušajte ovdje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.